Το Shazam πλέον είναι διαθέσιμο και στο Google Chrome. H Apple κυκλοφόρησε σχετικά αθόρυβα μια νέα επέκταση της εφαρμογής για τους χρήστες του Chrome. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό τραγουδιών που παίζονται χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή υπηρεσία αναγνώρισης μουσικής.
Η Apple κατέχει το Shazam από το 2017, αλλά ακόμη και πιο πριν, η εφαρμογή είχε ενσωματωθεί σε συσκευές Apple σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Σε iPhone ή Mac, οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από τη Siri να αναγνωρίσει οποιοδήποτε τραγούδι παίζει χωρίς να χρειάζεται η εφαρμογή Shazam.
Πως να την εγκαταστήσετε
Η λειτουργία είναι ενσωματωμένη στην επιλογή του iPhone ως Control Center, ενώ τώρα είναι διαθέσιμη και ως επιλογή εύκολης πρόσβασης για χρήστες Chrome σε υπολογιστές και Mac. Μόλις εγκατασταθεί, η επέκταση του Shazam Chrome εντοπίζεται δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων και ανοίγει μια διεπαφή Shazam που θα μπορεί να ακούει τι παίζει. Όταν η επέκταση αναγνωρίζει ένα τραγούδι, ανοίγει μια επιλογή αναπαραγωγής στο Apple Music. Εκεί όσοι είναι συνδρομητές μπορούν να ακούσουν ολόκληρο το τραγούδι.
Η επέκταση προσφέρει πρόσβαση στο ιστορικό τραγουδιών, ώστε οι χρήστες του Chrome να μπορούν να παρακολουθούν τα τραγούδια που έχουν εντοπίσει. Παράλληλα, παρέχει στίχους, μουσικά βίντεο και άλλα για τους συνδρομητές της Apple Music.
Η Apple δεν έχει διαφημίσει την επέκταση παρά μόνο στον ιστότοπο Shazam και η 9to5Google. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα. Για ορισμένους χρήστες, η επέκταση Shazam δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου. Πολλές κριτικές υποδηλώνουν ότι η επέκταση δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα τραγούδι, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι λειτουργεί κανονικά.
Τα ρεκόρ του «Dance Monkey» στο Shazam
Το τραγούδι κατέχει, επίσης, το ρεκόρ με τις περισσότερες αναζητήσεις σε μία ημέρα στο Shazam. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Shazam, οι χρήστες αναζητούν περισσότερο χορευτικές και ποπ επιτυχίες.
Λειτουργεί αναλύοντας το μοναδικό ηχητικό αποτύπωμα του κάθε κομματιού. Έκανε πρεμιέρα το 2002, τότε ονομαζόταν «2580» ο τηλεφωνικός αριθμός που καλούσαν οι χρήστες για να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Τότε, στη βάση δεδομένων του, είχαν καταχωρηθεί 1 εκατομμύρια τραγούδια και χρειαζόταν 15 δευτερόλεπτα για να αναγνωριστεί το κομμάτι. Ο χρήστης ενημερωνόταν με μήνυμα στο κινητό του.