«Ορόσημο» χαρακτήρισε την πρώτη δίκη του ελληνικού MeToo που ξεκίνησε σήμερα, η Σοφία Μπεκατώρου σε δηλώσεις της μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας που θα καταθέσει για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας από τον προπονητή της δήλωσε:
«Η σημερινή δίκη είναι πολύ συμβολική, βρίσκομαι εδώ για να σταθώ στην Αμαλία με κάθε τρόπο. Είναι μια πολύ θαρραλέα νεαρή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ψυχολογικά περνάμε από διάφορα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο δικάσιμες, οπότε θα πρέπει να σταθούμε δυνατές και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύχομαι η Δικαιοσύνη να αποδώσει στον κατηγορούμενο την ποινή που του αναλογεί. Είμαι πολύ συγκινημένη, προσπαθώ να σταθώ κι εγώ όπως μπορώ, καταλαβαίνετε ότι όταν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να πληρώσει κάποιος για τα εγκλήματα που έχει κάνει, είναι πολύ δύσκολο για το θύμα. Ωστόσο νομίζω ότι η Αμαλία είναι το σύμβολό μας, μέσα από τη δική της δίκη δικαιωνόμαστε και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες, αλλά και όσοι άνθρωποι είναι θύματα, που έχουν υποστεί βία. Γι αυτό και η έκβαση της δίκης θα δείξει το κατά πόσον θα έρθουν περισσότερα πλέον θύματα να καταγγείλουν και δεν θα κλείσουν τα στόματά τους. Είναι ορόσημο η σημερινή δίκη».
Η ίδια η νεαρή αθλήτρια σε δήλωση της εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλοι τον δρόμο τής καταγγελίας βίας που έχουν υποστεί, όπως έκανε και η ίδια με την συμπαράσταση της Σοφίας Μπεκατώρου. «Είναι μια επώδυνη διαδικασία, είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά είμαστε οικογένεια και είμαστε εδώ για να το παλέψουμε, όλοι μαζί και για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν κι ελπίζω να ακολουθήσουν» είπε η ιστιοπλόος.
MeToo
Όπως είναι γνωστό, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα https://menowmetoo.gr για τα θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας.
Η πλατφόρμα έχει στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό, κυρίως της καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης. Kάθε άτομο το οποίο έχει υποστεί βία μπορεί να μπει στην πλατφόρμα – είτε επώνυμα είτε ανώνυμα – και να γράψει όλο το περιστατικό με στοιχεία, συμπληρώνοντας κάποιες ερωτήσεις που υπάρχουν. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από την καταγραφή να γνωρίζουμε τον χώρο που ασκήθηκε η κακοποιητική συμπεριφορά οπότε θα δημιουργηθεί μια λίστα με σημεία όπου προφανώς δεν υπάρχει το πλαίσιο εκείνο που κρατά τη βία μακριά από του ανθρώπους κι αφετέρου θα μπορούν τα θύματα – όσα έχουν κοινούς δράστες- να έρχονται μετά από δική τους συναίνεση σε συνεννόηση για να προχωράμε σε καταγγελίες από κοινού, κάτι που θα βοηθήσει τη δικογραφία και γενικά την εξέλιξη της καταγγελίας τους.
Όπως εξηγεί η Σοφία Μπεκατώρου: «Επειδή πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο κοντά μπορεί να είναι ένα τέτοιο φαινόμενο, πλέον θα υπάρχει μία καταγραφή και θα μας δώσει την πραγματική διάσταση, διότι μπορώ να σας πω ότι τα νούμερα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και το γεγονός ακριβώς ότι πολλές φορές τα κακοποιητικά πρόσωπα προέρχονται από τον στενό οικογενειακό κύκλο είναι κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαδικασία καταγγελίας και το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στο θύμα. Κάθε θύμα κακοποίησης ιδιαίτερα από ενδοοικογενειακή βία χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη γιατί ουσιαστικά “ξεριζώνεται”. Δημιουργείται μια τεράστια τομή μέσα του εκτός το τραύμα της κακοποίησης που έχει υποστεί δεν έχει και πού να απευθυνθεί».