Τέλος στην προτεινόμενη ημερομηνία γάλακτος βάζει αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, προτρέποντας τους πελάτες της να ψωνίζει βάσει της μυρωδιάς και όχι της αναγραφόμενης ημερομηνίας.
Ο λόγος; Το γάλα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά τροφή, μετά το ψωμί και τις πατάτες που πετιέται στα σκπυπίδια. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μόρισονς που παράγει το δικό της γάλα, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την τολμηρή απόφαση προκειμένου να αποτρέψει τους πελάτες της από το να πετάνε προϊόντα στα σκουπίδια. Πρόκειται για το πρώτο σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.
Το σούπερ μάρκετ θα αντικαταστήσει την ημερομηνία λήξης με την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, ενώ προτρέπει τους πελάτες του να κάνουν ένα τεστ όφρησης ώστε να διαπιστώσουν ότι το γάλα είναι καλής ποιότητας.
Η αλυσίδα Μόρισονς θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσει 7 εκατομμύρια μπουκάλια γάλακτος που πετιούνται κάθε χρόνο.
Καταναλωτικές συνήθειες
«Χρήση έως» είναι οι ημερομηνίες μέχρι τις οποίες τα ευπαθή τρόφιμα μπορούν να μαγειρεύονται και να καταναλώνονται με ασφάλεια. Το «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» στα τρόφιμα είναι καθοδήγηση για το πότε πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν για να έχει την καλύτερη ποιότητα, γεύση και υφή.
Η αλυσίδα Μόρισονς λέει ότι η έρευνά της έδειξε ότι το γάλα δεν χρειάζεται να επισημαίνεται ως ευπαθές τρόφιμο. «Οι ημερομηνίες στο γάλα θα παραμείνουν ίδιες – αυτό που ζητάμε από τους πελάτες να κάνουν αλλάζει», ανέφερε το σούπερ μάρκετ.
«Η σπατάλη γάλακτος σημαίνει χαμένη προσπάθεια από τους αγρότες μας και περιττό άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.
Το καλής ποιότητας, καλοδιατηρημένο γάλα έχει μια καλή διάρκεια ζωής για λίγες μέρες μετά τις κανονικές ημερομηνίες λήξης – και πιστεύουμε ότι πρέπει να καταναλώνεται, όχι να το αδειάζουμε στον νεροχύτη.
Λοιπόν, κάνουμε ένα τολμηρό βήμα σήμερα και ζητάμε από τους πελάτες να αποφασίσουν εάν το γάλα τους είναι ακόμα καλό για κατανάλωση. Οι γενιές πριν από εμάς χρησιμοποιούσαν πάντα το τεστ της όσφρησης – και πιστεύω ότι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο», αναφέρει η αλυσίδα στην ανακοίνωσή της.
Επιφυλάξεις από την FSA
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) αποδέχεται τη “χρήση πριν από ” ή “κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από” στο γάλα ανάλογα με την επεξεργασία και τον τύπο. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει σαφής επισήμανση και οι ημερομηνίες που αναγράφονται σε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά πρέπει να βασίζονται σε “στοιχεία για το υπό εξέταση προϊόν”.
Η FSA επεσήμανε επίσης ότι όταν ασχολούμαστε με τρόφιμα γενικά, το τεστ όφρησης δεν είναι κατάλληλη δοκιμή ασφάλειας, ειδικά με προϊόντα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.