Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ πρόβλεψε νέο ρεκόρ στα κρούσματα. Ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.
Πότε θα κορυφωθεί το πανδημικό κύμα
Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα», πρόσθεσε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου. Επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.
Τέλος, ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.
“Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη”
«Δεν με φοβίζει τόσο πολύ ότι θα αρρωστήσουν τα παιδιά, που σπανίως εμφανίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή ότι θα νοσήσουν οι εκπαιδευτικοί» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος σημείωσε πως μέσα σε αυτή την παράταση της μιας εβδομάδας θα μπορούσαν να φανούν τα στοιχεία των άλλων χωρών.
Μιλώντας για τα self tests που θα αυξηθούν στους μαθητές, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται του συγκεκριμένου τύπου test είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως, Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.