Με 300.000 κρούσματα από την αρχή του 2022, το αρχικό μούδιασμα στο κυβερνητικό επιτελείο μάλλον ήταν αναμενόμενο. Βέβαια τα κρούσματα αυτά, για την ώρα τουλάχιστον δεν χτυπούν κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση αφού το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί παρακολουθούν τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.
Τα στοιχεία δείχνουν οτι στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται συμπολίτες μας με κρούσματα με ομικρον αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν γεμίζουν οι κλίνες των νοσοκομείων. Απεναντίας όλοι οι δείκτες δείχνουν οτι οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αυξάνονται και θεωρείται δεδομένο οτι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου το εθνικο σύστημα υγείας θα πιεστεί.
Άρα το πρωτο ζητούμενο είναι να αντέξει το σύστημα υγείας με την προσδοκία οτι η μετάδοση της ομικρον όσο γρήγορα εξαπλώνεται τόσο γρήγορα θα έρθει και η πτώση όπως υποστηρίζουν μοντέλα και ειδικοί.
Μάλιστα επικρατεί μια αισιοδοξία με την ομικρον αφου ηδη συζητιέται η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση χωρίς όμως όρθιους, από τις 17 Ιανουαρίου.
Πρωταρχικός στόχος όμως παραμένει ο εμβολιασμος για την κυβέρνηση βάζοντας πιο σφιχτό πλαίσιο για να αυξήσει την τριτη δόση. Ήδη από την 1η Φεβρουαρίου οποίος δεν έχει κάνει την τριτη δόση στους εφτά μήνες από την δεύτερη τότε όχι μόνο θα χάνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις διευκολύνσεις που απορρέουν αλλά ουσιαστικά θα θεωρείται ανεμβολίαστος.
Έτσι έστω και έμμεσα αποφασίστηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός την ώρα που πάντα πάνω στο τραπέζι είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των 50 και άνω με το ανάλογο πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιαστούν.
Μάλιστα μέχρι την επόμενη Κυριακή όσοι πολίτες ηλικίας άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν 100 ευρώ το μήνα.
Δεύτερο ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο το άνοιγμα των σχολείων. Αντιπολίτευση και κάποιο ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων αλλά στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν το στοίχημα σταθεροί στην γραμμή οτι προέχει η εκπαίδευση και η ψυχική υγεία των μαθητών χωρίς να σημαίνει οτι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα η προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξάλλου τα υγειονομικά πρωτόκολλα άλλαξαν και σε κάθε ενδεχόμενο κρούσμα θα κάνει τεστ πλέον όλο το τμήμα.
Τρίτο ζητούμενο ειναι η ακρίβεια και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Ήδη την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για πρώτη φορά στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου ύψους 400.000 εκ. ευρώ.
Αρκεί; Οχι, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την κατάσταση και εάν χρειαστεί θα παρέμβει εκ νέου.
Μεσα σε αυτό το σκηνικό υπουργοί και βουλευτές γνωρίζουν οτι το πέμπτο κύμα, όχι τα πολλά κρούσματα αλλά η οποία φθορά φερνει η πολύμηνο μάχη με την πανδημία μπορεί να φέρει και εξελίξεις. Άλλωστε τα εκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν παρολο που το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει οτι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως παρακολουθούν την στάση κυβερνητικών στελεχών.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την μάχη, υγειονομική και επικοινωνιακή έχοντας στο πλευρό του ελάχιστους υπουργούς. Όπως τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Στέλιο Πέτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου που μπαίνουν στην φωτιά μαζί με κάποιους γαλάζιους βουλευτές. Βέβαια από την μάχη στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν λείπει και η Νίκη Κεραμέως αφού προκρίθηκε το άνοιγμα των σχολείων.
Φυσικά η λευκή απεργία κάποιων θα συνυπολογιστεί την ώρα της κρίσης και όταν έρθει η ώρα των διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Μέχρι τότε το μεγάλο ζητούμενο είναι να βγει ο κυβερνητικός σχεδιασμος, ειδικά τις επόμενες 50 ημέρες αφού θα κρίνει και την πορεία των επόμενων μηνών με το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση να παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.