Όλη η χώρα ζει κάτω από το τρόμο της Όμικρον. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα -κάποιοι λένε πως έχουμε εδώ και καιρό ξεπεράσει τα τριψήφια πραγματικά νούμερα-τα νοσοκομεία είναι μια ανάσα πριν το μπλοκάρισμα τους, με τη νόσο να έχει περάσει, πλέον μέσα στα σπίτια της ελληνικής οικογένειας.
Η δημόσια αλυσίδα με τους κρίκους της οικονομίας, παιδείας, υγείας, αρχίζει να έχει σοβαρούς τριγμούς. Την ίδια στιγμή η αισχροκέρδεια των τιμών στα tests, προκαλεί την οργή της κοινωνίας, η οποία ενισχύεται από ατυχείς, τουλάχιστον, και προκλητικές δηλώσεις αρμοδίων υπουργών. Η δημοσιοποίηση των οποίων, έγινε την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός έστελνε μήνυμα πολιτικής ενότητας από την Αι Στράτη και εθνικής πολιτικής στον Ερντογάν από τη Λήμνο!…
Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι η θωράκιση, με τα σημερινά δεδομένα τριών πυλώνων της χώρας:
-Υγεία.
Το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύεται και με τις ιδιωτικές κλινικές και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Παρά τη μικρή καθυστέρηση, η κυβέρνηση δείχνει να αντιδρά δυναμικά σε αυτό το τομέα, επιβάλλοντας όρους, κυριολεκτικά, πολέμου.
Οι επιστρατεύσεις και οι επιτάξεις αποτελούν μέρος εντός ευρύτερου σχεδίου εντός του οποίου είναι η αύξηση του εμβολιασμού,-υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνεχίζουν να αρνούνται- η απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια ώρα και μετά, η υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού αλλά και η απόλυση σε όσους υγειονομικούς επιμένουν να μην επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αρχίζει να συζητά εντονότερα μέτρα υποχρεωτικότητα στο σύνολο του πληθυσμού.
-Οικονομία.
Η πιο δύσκολη εξίσωση. Οι επόμενοι τρεις μήνες, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο σε όλη η αγορά, στις επιχειρήσεις, για την ευρύτερη κινητικότητα ιδιωτικού τομέα, κρίνονται οι πιο κρίσιμοι. Σημαντικοί για την ανάπτυξη-θα κινηθεί φέτος γύρω στο 9%-στο πληθωρισμό κόστους, δηλαδή στις ανατιμήσεις των προϊόντων που αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στην ενεργειακή κρίση. Ο τρόμος των λογαριασμών έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις.
Ταυτοχρόνως οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της εθνικής οικονομίας, διακρίνουν τον κίνδυνο του τουρισμού. Φαίνεται πως μέχρι στιγμής όλα τα συμβόλαια των θερινών και όχι μόνον, διακοπών έχουν συμφωνηθεί με τις διεθνείς τουριστικές εταιρίες. Κολοσσοί, όπως η TUI, ζητούν συνεργασίες με ανεξάρτητους παράγοντες του τουρισμού για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που θα αφιχθούν στη χώρα μετά την άνοιξη. Εκτιμάται πως φέτος η χώρα θα φιλοξενήσει δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες.
Οι επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του θέρους, μερική αύξηση του κατώτατου μισθού-χωρίς να είναι εντυπωσιακό-ενίσχυση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, μέτρα ενίσχυσης της εστίασης και της αγοράς. Ο κίνδυνος να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ορατός.
-Παιδεία.
Με κομμένη την ανάσα κυριολεκτικά αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων αλλά και των κολεγίων που φιλοξενούν ουκ έστι μικρό αριθμό φοιτητών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία, λαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο. Η αλήθεια είναι πως η όποια επιστημονική εισήγηση υπήρξε, ήταν για μια μικρή αναβολή έναρξης περίπου μιας εβδομάδος. Καθώς η Όμικρον έχει χαρακτηριστεί ως η «ασθένεια των νέων» αφού χτυπάει σχεδόν αυτόματα τους νέους ανθρώπους, η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο.
Παρόλα αυτά, έχει σχεδιαστεί μια συνολική δράση για τη λειτουργία με διαρκή και αυξημένα tests, με αυστηρότερες διατάξεις, χωρίς, την ίδια στιγμή να αποκλείεται και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας Στους σχολικούς χώρους να αποφασιστούν νέα μέτρα. Τα σχολεία είναι αλήθεια, πως δεν μπορεί να παραμένουν κλειστά. Για πολλούς λόγους που ξεπερνούν τη πανδημία.