Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ενημέρωσε στη διάρκεια της νύχτας ενώπιον της Εθνοσυνέλευση ότι «το 5% των ασθενών που νοσηλεύονται» με κορωνοϊό στη Γαλλία έχει στη κατοχή του πλαστό υγειονομικό πιστοποιητικό και δεν έχει εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε 300.000 κρούσματα. «Το πλαστό πάσο σκοτώνει, αυτή είναι η πραγματικότητα», επισήμανε απευθυνόμενος στους βουλευτές της άκρας αριστεράς, οι οποίοι απέρριπταν ενίσχυση των κυρώσεων στην περίπτωση απάτης, στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου για την θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου.
Γαλλία: «Τα μέτρα του νόμου μας φαίνονται εξισορροπημένα», επέμεινε ο υπουργός
Έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συζητήσεών με αφορμή τα καυστικά σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να “τσαντίσει” τους ανεμβολίαστους, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει για αυτούς που είναι άνω των 16 ετών κι όχι για τους άνω των 12 ετών όπως είχε αναφέρει αρχικά η γαλλική κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει από την Γερουσία πριν από μια τελική ψηφοφορία για να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.
Η χρήση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού θα μπορεί πλέον βάσει του σχεδίου νόμου να τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών και την καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ. Η προσκόμιση πιστοποιητικού που ανήκει σε άλλο πρόσωπο ή η διαβίβαση πιστοποιητικού σε άλλον με σκοπό τη χρήση του σε μαγαζιά εστίασης ή διασκέδασης θα τιμωρείται με κατ’αποκοπήν πρόστιμο 1.000 ευρώ, έναντι 135 ευρώ σήμερα.
Γαλλία: «Οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών δεν θα υφίστανται κυρώσεις αν κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου εντός 30 ημερών από την διάπραξη της παράβασης»
Οι βουλευτές πρότειναν επίσης κυβερνητική τροπολογία όσον αφορά τη «μεταμέλεια»: οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών δεν θα υφίστανται κυρώσεις αν κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου εντός 30 ημερών από την διάπραξη της παράβασης.
Οι Γάλλοι για αρκετούς μήνες υποχρεούνται να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για να μπορούν να μπουν σε μέρη όπως οι κινηματογράφοι και οι καφετέριες και να χρησιμοποιούν τρένα. Ωστόσο με την αύξηση των κρουσμάτων με το στέλεχος Δέλτα και το τη μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει την επιλογή του τεστ στο νέο νομοσχέδιο. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ απεύθυνε σήμερα ότι δεν θα ήταν πολύ βοηθητικό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για να αναχαιτιστεί η επιδημία από τις νέες συνεχόμενες μεταλλάξεις καθώς η κίνηση αυτή θα προκαλούσε περισσότερες αντιδράσεις.