Ο Καθηγητής του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Κέφης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικών μοντέλων στο Δημόσιο τομέα, για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων καθώς και για την ίδρυση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εργαστηρίου έρευνας και μελέτης καινοτομίας οργανισμών και νεοφυών οικονομικών μονάδων.
Βασίλειος Κέφης στο pagenews.gr: Πως ανταποκρίθηκε η Δημόσια Διοίκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ερωτηθείς ο κ. Κέφης για το πως ανταποκρίθηκε η Δημόσια Διοίκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας απάντησε: «Η απάντηση έχει δύο όψεις. Η μια είναι η γενική, αυτό που διαπιστώσαμε από τις 11 Μαρτίου 2020 και μετά μέχρι σήμερα που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα με την έναρξη δυστυχώς της πανδημίας, με την εκδήλωση της πανδημίας είναι το γεγονός ότι ήμασταν ανέτοιμοι θα μου επιτρέψετε να πω ειδικά όσον αφορά το Δημόσιο τομέα, πάνω στις σύγχρονες τεχνολογίες, πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό που διαπίστωσα και το διαπίστωσα και ως δάσκαλος και στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και στους συναδέλφους, είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει δεν θα πω δεκαετίες αλλά μερικά χρόνια πριν ή αρκετά χρόνια πριν, έγινε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Για μένα εντός ή εκτός εισαγωγικών ήταν μια επανάσταση στο δημόσιο τομέα, το περίφημο Gov.gr…»
«Για το δεύτερο σκέλος της απάντησης, είναι η ταχεία ανταπόκριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της παιδείας γενικότερα, θα αναφερθώ όμως στο δικό μου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήταν η ταχεία ανταπόκριση. Θέλω να πω ότι με την έναρξη της πανδημίας το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά η δια ζώσης διδασκαλία στα αμφιθέατρα σταμάτησε, έπρεπε προφανώς να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι. Σας διαβεβαιώ ότι και να μιλήσω και για το δικό μου πανεπιστήμιο που δεν είμαστε ένα πανεπιστήμιο θετικών επιστημών, μέσα σε μια εβδομάδα είχαν ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματα εξ΄αποστάσεως με τις νέες πλατφόρμες, με την εγκατάσταση…»
Βασίλειος Κέφης στο pagenews.gr: Ποιο επιχειρηματικό μοντέλο ταιριάζει στο Δημόσιο τομέα
«Έχουν εκπονηθεί πάρα πολλά επιχειρηματικά μοντέλα για το Δημόσιο τομέα, η άποψη η δική μου είναι ότι ανεξαρτήτων οποιουδήποτε μοντέλου εκπονηθεί, αυτό πρέπει να έχει κάποιους συγκεκριμένους πυλώνες. Κατά την άποψή μου οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το περίφημο business plan ή business model είναι η επικοινωνία, η συνεργασία, οι διαδικασίες που για εμένα είναι πολύ σημαντικό και βεβαίως η καινοτομία, αν θέλετε ως προς τον τρόπο σκέψης..» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κέφης.
Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στρατηγικός πυλώνας για το κράτος
“Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο της επιχειρηματικότητας ο οποίο για τα πολλά τελευταία χρόνια και για πολλές δεκαετίες μάλλον ορισμένοι την “εξόρκιζαν” τη συγκεκριμένη λέξη ή την επιχειρηματικότητα παρά προφανώς την αποδέχονταν, δεν θα έλεγα την υιοθετούσαν. Είναι μια λέξη πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη ή οποιαδήποτε ανάπτυξη ενός τόπου, μιας χώρας, ενός νοικοκυριού, ενός ατόμου και στον όρο ανάπτυξη μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε μέσα και προφανώς δεν εννοώ μόνο την οικονομική ανάπτυξη. Ο επαναπροσδιορισμός της επιχειρηματικότητας και η υιοθέτηση ότι δεν είναι κάτι το διαβολικό αλλά κάτι το απαραίτητο, πρέπει να στηριχθεί και έχει και αυτό κάποιους πυλώνες…».
Για την ίδρυση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εργαστηρίου έρευνας και μελέτης καινοτομίας οργανισμών και νεοφυών οικονομικών μονάδων
Ιδρύσαμε πρόσφατα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ένα εργαστήριο έρευνας και μελέτης καινοτομίας οργανισμών και νεοφυών οικονομικών μονάδων. Είναι ένα εργαστήριο το οποίο ιδρύθηκε σε ένα πανεπιστήμιο στην αρχή κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο δεν είναι πολυτεχνείο. Θέλω να ευχαριστήσω και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου αλλά και τους συναδέλφους του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης για την αποδοχή αυτή της πρότασης θα έλεγα, θερμή αποδοχή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους φοιτητές και με διάφορους φορείς. Ξεκινάμε σιγά σιγά τις εργασίες, πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και θεωρώ ότι μέσω αυτού τουτ εργαστηρίου κυρίως οι νέοι άνθρωποι θα μάθουν πολλά, θα συμμετέχουν σε projects έτσι ώστε να μπούνε στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων…».