Κανονικά την Δευτέρα θα γίνει το άνοιγμα στα σχολεία, με την Επιτροπή να συνεδριάζει το μεσημέρι για την αλλαγή στα μέτρα προστασίας που ισχύουν. Κατόπιν της συνεδρίασης των ειδικών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσουν τα νέα μέτρα για τα σχολεία.
Η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς ειδικών και κυβέρνησης είναι το ασφαλές άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα γίνουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων.
Τα μέτρα που συζητούνται
Δεδομένου ότι η επιτροπή θα προτείνει την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, επικρατέστερα είναι τα μέτρα για
- Αύξηση των self tests από δύο σε τρία
- Μείωση του ποσοστού νόσησης σε ένα τμήμα ώστε να κλείνει (πιθανόν στο 30% σε σχέση με το 50%+1 που ισχύει σήμερα)
- Ο έλεγχος με rapid tests όλου του τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Η άλλη άποψη
Οι ειδικοί πάντως χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που λένε να ανοίξουν κανονικά την Δευτέρα τα σχολεία και εκείνους που υποστηρίζουν παράταση των χριστουγεννιάτικων διακοπών ή ακόμα και την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης.
Είναι δεδομένο ότι τα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για αλυσίδες μετάδοσης, με αυστηρή τήρηση, όμως, των υγειονομικών πρωτοκόλλων η μετάδοση μπορεί να συγκρατηθεί και να περιοριστεί. Οι ανήλικοι 0-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των κρουσμάτων και από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει 219403 βρέφη και παιδιά.
Κάθε εβδομάδα, τα παιδιά σχολικής ηλικίας δηλαδή από 4 έως 18 ετών αντιπροσωπεύουν σταθερά από το 22% έως το 25% του συνόλου των κρουσμάτων. Από την άλλη, ένα καλό νέο είναι ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών των παιδιών όσο πάνε και ανεβαίνουν.
Εως σήμερα εμβολιασμένο τουλάχιστον με μία δόση είναι το 53,7% των εφήβων 15-17 ετών και το 39,4% των εφήβων 12 έως 14 ετών. Παράλληλα, ήδη έχουν προγραμματιστεί ραντεβού εμβολιασμού για 85.500 παιδιά 5-11 ετών.
Τι ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας
Με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Κόπτσης σημείωσε ότι εάν η επιτροπή των ειδικών εισηγηθεί αλλαγή στα πρωτόκολλα ή αύξηση των τεστ φυσικά το υπουργείο θα τα υποστηρίξει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία των μαθητών με ανοιχτά σχολεία. Ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει στα σχολεία 32 εκατομμύρια self test.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι είναι όλα έτοιμα ώστε όποιο σχολικό τμήμα μπαίνει σε αναστολή, την επόμενη ημέρα να μπορεί να ξεκινά τηλεκπαίδευση.