Τα κρούσματα σήμερα 04/01 αναμένεται να εκδόσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στις 36.246, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν τα 13.000 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 3.856.
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη επεκταθεί πολύ σε όλη την Ελλάδα, με τις εκθέσεις να αναφέρουν πως έχει φτάσει να μολύνει το 62,1% των κρουσμάτων. Ακόμη, η Κυβέρνηση και οι ειδικοί προσπαθούν να προσαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα νέα δεδομένα.
Νέο “μαύρο” ρεκόρ με 50.000 κρούσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 11 το πρωί είχαν εντοπιστεί 34.000 κρούσματα, ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός θα αγγίξει τις 50.000. Η έξαρση των κρουσμάτων αναμενόταν από τους επιστήμονες. Ήδη, τα επτά στα δέκα μοριακά τεστ (PCR) που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης είναι θετικά.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το 70% των κρουσμάτων, αλλά και το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται στην Omicron. Η αύξηση των κρουσμάτων απασχολεί εντατικά το Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει την κατάρτιση ενός συνολικού «έκτακτου πλάνου» για την ανάσχεση της Omicron.
Θωμαϊδης: Θα δούμε πάνω από 20.000 κρούσματα στην Αττική, μπορεί και σήμερα
Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, είναι μετρήσεις που δεν έχουμε ξαναδεί προηγουμένως και έχουν αντίκτυπο στα θετικά κρούσματα που ανιχνεύει καθημερινά η κλινική επιτήρηση».
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα ακριβώς θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά επειδή είναι περίπου το 40% των συνολικών κρουσμάτων στην επικράτεια αυτά της Αττικής, σίγουρα τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ενώ απάντησε θετικά σε ερώτηση αν θα ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα. «Θα τα ξεπεράσουμε, ναι, μέσα στον Ιανουάριο σίγουρα» είπε, ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό να δούμε έναν τέτοιο αριθμό ακόμα και σήμερα, καθώς θα αυξηθούν τα τεστ.
Το 70% των PCR στη Θεσσαλονίκη βγαίνουν θετικά
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), βιοπαθολόγο/επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Μαρία Χατζηδημητρίου, περίπου το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα βγαίνει θετικό.
«Έρχεται πολύ κόσμος για PCR γιατί υπάρχει τεράστια έξαρση κι ένα περίπου 70% των προσερχομένων βγαίνουν θετικοί. Φυσικά δεν έρχονται χωρίς λόγο. Αυτός που θα έρθει στο διαγνωστικό για PCR είτε έχει συμπτώματα, είτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε έχει θετικό rapid ή self test. Οπότε, το 70% είναι θετικοί και είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό», εξηγεί η κ. Χατζηδημητρίου.
Καπραβέλος: Προτείνει παράταση στο άνοιγμα των σχολείων
Ο Νίκος Καπραβέλος πρότεινε να δοθεί μία παράταση στο άνοιγμα των σχολείων. Ακόμη, ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, τόνισε ότι «είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποια μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή». Μάλιστα επέμεινε και στο ενδεχόμενο του λοκντάουν.
«Υποστηρίζω μια μικρή παράταση (στο άνοιγμα των σχολείων). Αν όντως υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς είδαμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν αυξηθούν και η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη, δε θα αντέξει κανείς» προειδοποίησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
“Το χειρότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον”
«Δεν λέμε να κλείσουν τα σχολεία, όμως πρέπει να προστατευτούν και τα παιδιά οι δυνατότητες διασποράς της Όμικρον είναι τεράστιες, και αν ανοίξουν τα σχολεία θα μολυνθούν τα περισσότερα. «Η Ολλανδία που ανοίγει τα σχολεία έχει λοκντάουν από τα Χριστούγεννα…» είπε.
«Το χειρότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον, δε θα αντέξει, θα καταρρεύσει το σύμπαν. Είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποια μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή».
Έκανε λόγο για ολοκληρωτικό λοκντάουν γιατί φοβάται την κατάρρευση του συστήματος υγείας. «Δεν φτάνουν τα μέτρα, δεν έχουμε το κυριότερο μέτρο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αν από τον Αύγουστο είχαμε υποχρεωτικότητα δε θα φτάναμε στο 4ο κύμα με τέτοιες τραγικές συνέπειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Η εικόνα στα νοσοκομεία
«Σήμερα τελειώνει άλλη μια εφημερία στο Παπανικολάου, δραματική εφημερία, 50 περίπου εισαγωγές μέχρι στιγμής, 125 προσελεύσεις, 48 κλίνες εντατικής γεμάτες, έχουμε έναν ασθενή εκτός ΜΕΘ, δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε, αφόρητη και δυσβάσταχτη πίεση ακόμα στο σύστημα υγείας» σημείωσε.
Για τη 16χρονη που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ανέφερε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει ανταποκριθεί στη θεραπεία, αλλά είναι ακόμα στα μηχανήματα. «Δεν είναι εύκολη η νόσος, θα έχουμε Γολγοθά, όμως είναι σε καλό δρόμο». Αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει η πανδημία» τόνισε ο κ. Καπραβέλος
Επισήμανε δε ότι και οι 50 νέες εισαγωγές είναι ανεμβολίαστοι. «Όλες οι εισαγωγές μας θα φύγουν για εξέταση για Όμικρον τα PCR τεστ να δούμε την επίπτωση που έχει η Όμικρον στις εισαγωγές, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι αυξάνεται. Από την άλλη μεριά συνάδελφοί μου ασθενούν διότι μολύνονται με ελαφρά συμπτωματολογία. 15 – 20 συνάδελφοι μου ασθενούν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο νοσοκομείο. Ίδια εικόνα και από τα άλλα νοσοκομεία».
«Είμαστε στο τσουνάμι του 4ου κύματος της Δέλτα που δεν λέει ακόμα να πέσει. Δεν μας επιτρέπεται εφησυχασμός στην κατάσταση του ΕΣΥ. Αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει η πανδημία» τόνισε.
Τσακρής: “Η Όμικρον ουσιαστικά είναι ένας νέος ιός”
«Στην ουσία αυτό έχει γίνει, είναι ένας καινούργιος ιός, έχει πάρα πολλές μεταλλάξεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, να αντιπαρέλθουμε τη λοίμωξη».
Για τη σωρεία κρουσμάτων στη χώρα μας ο καθηγητής σημείωσε ότι ο αριθμός αναπαραγωγής της πανδημίας είναι υψηλός ακριβώς για τους λόγους που αναφέρθηκαν. «Θα περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, κάποια στιγμή θα έχουμε κορύφωση, λογικά μέσα στον Ιανουάριο, θα σαρώσει ό,τι βρει μπροστά της η νέα παραλλαγή…» εκτίμησε.
Διευκρίνισε ότι «έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις». «Φαίνεται πιο ήπια… Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό».
«Στη Γαλλία νέα παραλλαγή»
Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κορωνοϊοί υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.
«Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.
Για τα σχολεία δήλωσε πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μια εβδομάδα. «Μήπως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο με εφαρμογή υγειονομικών μέτρων και του τέστινγκ;» διερωτήθηκε.