Ποιος θα το φανταζόταν το 2009 ότι λίγα χρόνια αργότερα ένα κρυπτονόμισμα ονόματι Bitcoin θα πραγματοποιούσε μια τρελή πορεία προς τα… αστέρια.
Μεγάλη ζήτηση
Σε λιγότερο από τρεις μήνες το νόμισμα σκαρφάλωσε από τα 3.000 δολάρια στα 10.000 δολάρια για να σπάσει πριν από μερικές μέρες το ορόσημο των 17.000 δολαρίων και να αγγίξει για λίγο τα 19.000 δολάρια στο Coinbase, την ιστοσελίδα ψηφιακού συναλλάγματος, εκτοξεύοντας την ζήτησή του στα ύψη παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών περί ψηφιακής «φούσκας».
Καθημερινά, μέσω της διαδικασίας της επαλήθευσης (mining) των εκτελούμενων συναλλαγών, υπολογίζεται ότι γεννιούνται περί τα 3.600 νέα Bitcoin, γεγονός που σημαίνει ότι για την ώρα κυκλοφορούν σχεδόν 16,5 εκατ. κρυπτονομίσματα.
Το σύστημα του Bitcoin είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει την κυκλοφορία συγκεκριμένου αριθμού κρυπτονομισμάτων. Ετσι, μέχρι το 2140 με μαθηματική ακρίβεια θα έχει επιτρέψει την «εξόρυξη» συνολικά 21 εκατ. Bitcoin και κάπου εκεί, βάσει σχεδίου, τα… κοιτάσματα αναμένεται να στερέψουν, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να εμποδίζει την περαιτέρω χρήση του.
Η αξία του Bitcoin από τα 1.000 δολάρια ανέβηκε κατά 1.000%
Σύμφωνα με το CoinMarketCap, την ιστοσελίδα που παρακολουθεί την κεφαλαιοποίηση διαφόρων κρυπτονομισμάτων, από τον Ιανουάριο και σε χρόνο που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «ρεκόρ», η αξία του Bitcoin από τα 1.000 δολάρια ανέβηκε κατά 1.000%. Στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών επικρατεί η απόλυτη τρέλα. Θα μπορούσε άραγε το Bitcoin να οδηγήσει σε μια νομισματική επανάσταση;
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά και για την ώρα οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι κρύβουν αυτά προτού καλά-καλά κατανοήσουν τι είναι το κρυπτονόμισμα-«φαινόμενο» και προβούν στην νηφάλια εκτίμησή του.