Την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη η συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, όπου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι είχαν μία «ειλικρινής» και «ουσιαστική» συζήτηση. Τα κυριότερα θέματα της συζήτησης ήταν για το ΝΑΤΟ, και για τη πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ανέφερε ότι πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογο του πως η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή των σχέσεων ανάμεσά τους.
«Ειλικρινής» και «ουσιαστική»
Η συζήτηση ήταν «ειλικρινής» και «ουσιαστική», είπε ο διπλωματικός σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσάκοφ στον Τύπο μετά τη συνδιάλεξη των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε κάπου πενήντα λεπτά.
Πάντα σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα, οι ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι διμερείς συνομιλίες μέσα στον Ιανουάριο.
Η επικοινωνία έγινε έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου
Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει το CNΝi επικαλούμενο δήλωση της. Η ίδια αποκάλυψε στο αμερικανικό δίκτυο πως οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσουν «για σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένων των επικείμενων διπλωματικών διεργασιών με τη Ρωσία».
Η επικοινωνία γίνεται έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με δήλωση έτερου αξιωματούχου της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε, καθώς «πιστεύει πως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απευθείας διάλογο μεταξύ ηγετών».
Μιλώντας στο CNNi, η εκπρόσωπος ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έμιλι Χορν, υπογράμμισε πως η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους συμμάχους χαράσσοντας κοινή προσέγγιση ενώπιον της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι σχέσεις Μόσχας και Δύσης
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνομιλήσει με ηγέτες ανά την Ευρώπη και αξιωματούχοι της διακυβέρνησης έχουν πολυμερείς συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΑΣΕ. Έχουν επίσης πολυάριθμες διαβουλεύσεις με ομολόγους τους χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του σχήματος των Εννέα του Βουκουρεστίου, καθώς και με την Ουκρανία» σημείωσε.
Η κρίσιμη συνάντηση, και η πρώτη για το 2022 θα έχει ως στόχο την «ώρα της αλήθειας» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, και στα μέσα του μήνα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει προγραμματίσει σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας πιο συγκεκριμένα την 12η Ιανουαρίου.
Θα προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης επί των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί η Μόσχα και συνολικά για θέματα ασφαλείας, καθώς και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.ς