Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εκθετική αύξηση της «Ο» – Στο βάθος επέκταση της υποχρεωτικότητας

Κορωνοϊός: Εκθετική είναι η αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Εκθετική είναι η αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται στο 60% των κρουσμάτων, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, χθες Πέμπτη κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές συνέστησε η καθηγήτρια, και να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουμε να βγούμε.

Επίσης σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα με PCR κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Στο 8,37% με 424.682 τεστ η θετικότητα

Μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων, που βρίσκεται για ακόμα μία μέρα στα ύψη, αυξάνεται και το ποσοστό της θετικότητας στα τεστ που διεξάγονται, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Ειδικότερα, διεξήχθησαν 424.682 τεστκαι η θετικότητα ανέρχεται σε 8,37%. Μια ημέρα πριν, είχαν διεξαχθεί 398.632τεστ και η θετικότητα έφτασε στο 7,23% (28.828 κρούσματα).

Είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα κάνει πρωτοχρονιά με ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων να νοσεί και να βρίσκεται σε καραντίνα.

Ο νέος χρόνος φέρνει σενάρια υποχρεωτικότητας

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για την υποχρεωτικότητα που μπαίνει στο τραπέζι με πολλούς τρόπους

Ο νέος χρόνος θα κάνει ποδαρικό με την «υποχρεωτικότητα» σε διάφορες εκδοχές. Μια -ίσως η τελευταία- είναι αυτή που αναφέραμε: ένα είδος “lockdown” ή αυστηρού περιορισμού των ανεμβολίαστων. Όμως θα έχουν προηγηθεί τρία άλλα:

  • «Έμμεση υποχρεωτικότητα» για ΟΛΟ τον πληθυσμό, αλλά ΜΟΝΟ για την τρίτη δόση. Δηλαδή: όσοι απ’ όλες τις ηλικίες δεν προσέλθουν κάνουν την τρίτη δόση, τότε η ισχύς των πιστοποιητικών τους (ή «τα προνομία των εμβολιασμένων») θα χαθούν στο επτάμηνο. Γι’ αυτό και θα είναι «έμμεση» αυτή η υποχρεωτικότητα.
  • Στις 16/1 είναι η ημερομηνία-«ορόσημο» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ομάδας άνω των 60. Το «κοινό» αυτό ήταν περίπου 580.000. Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν εμβολιστεί οι 200.000. Υπολογίζουν οι ειδικοί ότι εν τέλει θα μείνουν «ανεμβολίαστοι» περί τις 200-230.000. Άρα μένει να διαπιστώσουμε, μετά την 16η Ιανουαρίου, τι θα συμβεί: Α) με το διοικητικό πρόστιμο (αν όντως επιβληθεί, όπως έχει εξαγγελθεί), Β) με όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι.
  • «Ηλικιακή υποχρεωτικότητα»: Λογικά μετά την 16η Ιανουαρίου και με «οδηγό» το μοντέλο των «60plus», θα συζητηθεί η επέκταση μιας μορφής υποχρεωτικότητας για την ΠΡΩΤΗ δόση και για συγκεκριμένες ηλικίες.

Αυτά είναι τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι τόσο των ειδικών όσο και της Κυβέρνησης. Και τα χαρτιά θ ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Υπουργείο Υγείας και στην Επιτροπή θα αναμένουν:

  • Τα συμπεράσματα από τα πρώτα βήματα της «Ο» στη χώρα μας
  • Το αποτύπωμα των Χριστουγέννων
  • Την εικόνα της Πρωτοχρονιάς

Σχολεία και γήπεδα

Κι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αναγκαία αναπροσαρμογή μέτρων ενόψει ανοίγματος σχολείων και επιστροφής στην «κανονικότητα» μετά τις «διακοπές» και τις αργίες.