Στην αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες έλεγαν τη φράση –που απέκτησε σχεδόν…ανεκδοτολογική διάσταση- «οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες είναι κρίσιμες».
Εν τέλει «χρειάστηκαν» δυο χρόνια μάχης με τον ιό και ένας χρόνος «Επιχείρηση Ελευθερία», για να εκτιμήσουμε το πόσο σημαντική ήταν αυτή η φράση. Διότι πλέον…δεν υπάρχει η πολυτέλεια των «δυο επόμενων εβδομάδων». Τώρα πια η πορεία θα γίνεται «βήμα-βήμα».
Για την αντιπολίτευση αυτό αποτελεί ένδειξη ανυπαρξίας σχεδίου και ευκαιριακή διαχείριση. Για την Κυβέρνηση είναι απόδειξη ότι «υπάρχει καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας. Προχωρούμε ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και παρεμβαίνουμε όταν πρέπει, εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει».
Και κάπως έτσι τα μέτρα της 3ης Ιανουαρίου, ήρθαν τέσσερεις ημέρες νωρίτερα. Οι «πιστοί» αναγνώστες του pagenews.gr, δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μέσα από ρεπορτάζ και άρθρα είχε επισημανθεί ότι τα μέτρα ελήφθησαν μεν, αλλά υπήρχε σοβαρή παρασκηνιακή συζήτηση για το χρόνο εφαρμογής τους…
Στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα κι αυτές τις ώρες δεν κρύβονται: «με τα μέχρι σήμερα μέτρα της Κυβέρνησης σώθηκαν τα Χριστούγεννα. Αλλά…». Προφανώς όμως τα όρια αντοχής ξεπεράστηκαν. Κι όταν λέμε «όρια αντοχής» δεν αναφερόμαστε σε αυτά του συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην πρωινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και με την παρουσία του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη και μέσω τηλεδιάσκεψης του Καθηγητή Τσιόδρα αλλά και άλλων στελεχών Υγείας και του ΕΟΔΥ, επισημάνθηκε ότι η «Όμικρον» καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην κοινωνία. Όμως όχι και στο σύστημα Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως μας μετέφεραν παράγοντες που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη: «στα κρούσματα που καταγράφουμε το 70% είναι «Όμικρον». Ταυτόχρονα έχουμε και γύρω στις 4.000 «Δέλτα». Αυτή η μετάλλαξη, όμως, είναι κυρίαρχη στις ΜΕΘ». Και συνέχισαν με μια αρκούντως αισιόδοξη εκτίμηση: «μόλις τελειώσει η «Δέλτα» -σ.σ. που εκτιμούν ότι είναι σε κάθετη κάμψη- δεν θα υπάρχει πίεση στο σύστημα».
Τότε, θα μπορούσε να αναρωτηθεί ο καθένας, γιατί έρχονται πιο νωρίς τα μέτρα. Στην κυβέρνηση μπορεί να μην το διατυμπανίζουν. Όμως ορισμένα στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους: όχι για το τι συμβαίνει. Αλλά για το ΤΙ ΘΑ μπορούσε να συμβεί.
Οι εικόνες συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών. Παράλληλα, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ανέδειξε δυο σημαντικά ευρήματα:
Α) η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται ανάμεσα στις ηλικίες 18 έως 40 ετών
Β) σχετίζονται με χώρους διασκέδασης.
Γι αυτό και τα μέτρα είναι στοχευμένα στους συγκεκριμένους χώρους και δεν επελέγη κάποιο από τα οριζόντια μοντέλα που προτάθηκαν. Παράλληλα, η εμφάνιση χιλιάδων κρουσμάτων νεαρής ηλικίας αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την επιτάχυνση της λήψης των μέτρων. Και τούτο για έναν και μόνο λόγο: για να αποφευχθεί – ή τουλάχιστον να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού- η επαφή των ατόμων πιο νεαρών ηλικιών με μεγαλύτερους, γεγονός που θα πολλαπλασίαζε τους κινδύνους για τους τελευταίους. Κι εν συνεχεία να οδηγούσε στην αλυσιδωτή πίεση του συστήματος.
Παράλληλα, έγιναν δεκτές και οι σκέψεις που διατυπώθηκαν για τα ρεβεγιόν της παραμονής Πρωτοχρονιάς, που είχαν ήδη ετοιμαστεί. Ο χρονικός περιορισμός για την 11η ή 12η νυχτερινή, θα μπορούσε να «τινάξει» όλο το σύστημα στον αέρα και να εξελισσόταν μια απέραντη φαρσοκωμωδία με…υπαίθρια πάρτι σε δρόμους και πλατείες…
Μια κρίσιμη παράμετρος των μέτρων είναι και τα γήπεδα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με τα μέχρι σήμερα μέτρα και τους εμβολιασμούς κατάφεραν να διατηρηθούν ανοιχτά τα γήπεδα. Όμως πλέον η επέλαση της «Όμικρον» πλήττει παίκτες και ομάδες με συνέπεια να αναβάλλονται παιχνίδια. Η ανάγκη παρέμβασης και σ’ αυτή τη δραστηριότητα κρίθηκε επιβεβλημένη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε και να επαναλάβουμε το εξής: στην παρούσα φάση η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση είναι ότι «οριζόντια περιοριστικά μέτρα μπορούν να γίνουν ανεκτά για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους. Όχι όμως συνεχόμενα». Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί από αύριο δεν θα είναι το τελευταίο. Διότι σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες από σήμερα θ’ αρχίσουμε να μετράμε τις πραγματικές επιπτώσεις από την «Όμικρον». Προς το παρόν…προέχει η άμυνα απέναντι σε μια μετάλλαξη που ούτε στην Ευρώπη έχουν καταλήξει με ασφάλεια, για το πώς συμπεριφέρεται και τι συνέπειες μπορεί να έχει…