Διμερείς συζητήσεις στις 10 Ιανουαρίου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία για πολιτικά ζητήματα, από τις εντάσεις στην Ουκρανία ως τις ανησυχίες της μιας και της άλλης πλευράς για θέματα στρατιωτικής ασφαλείας και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η συζήτηση θα γίνει στη Γενεύη
Η ρωσική διπλωματία αρχικά τόνισε πως η ημερομηνία αυτή εξετάζεται, αλλά χωρίς να έχει κλειστεί οριστικά το ραντεβού, ωστόσο λίγες ώρες μετά επιβεβαίωσε και την ημερομηνία διευκρινίζοντας ότι οι εν λόγω συζητήσεις θα γίνουν στη Γενεύη.
«Η 10η Ιανουαρίου θα είναι η βασική ημέρα των διμερών ρωσοαμερικανικών διαβουλεύσεων», επισήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, συνεχίζοντας λέγοντας ότι δεν αναμένει να βρεθεί συμφωνία «σε μία μόνο ημέρα» θα χρειαστούν περισσότερες μέρες.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας ανακοίνωσε την ημερομηνία αυτή στον Τύπο, αποκαλύπτοντας πως οι ΗΠΑ είναι «πρόθυμες να κάνουν διάλογο με τη Ρωσία» και υπογραμμίζοντας πως κατόπιν ενδέχεται να ακολουθήσει σύνοδος του συμβουλίου Ρωσίας-NATO τη 12η Ιανουαρίου και συνάντηση της Ρωσίας με τα υπόλοιπα κράτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλος του οποίου είναι οι ΗΠΑ, τη 13η Ιανουαρίου.
Η Ρωσία ζητάει από τις ΗΠΑ και το NATO να δεσμευτούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, κάτι που από τη πλευρά της Μόσχας σημαίνει απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Η Μόσχα ζητάει να δεσμευθεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα εντάξει την Ουκρανία
Περίπου έναν μήνα συνεχόμενα, οι δυτικοί κατηγορούν τον Πούτιν πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία για πιθανή εισβολή στο Κίεβο. Η Μόσχα το διαψεύδει κατηγορηματικά και ισχυρίζεται πως απειλείται από τις «προκλήσεις» της Ουκρανίας και του NATO, ζητώντας το τελευταίο να δεσμευθεί πως δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην άλλοτε σοβιετική ένωση.
Με μια χειρονομία με την οποία ήρθε σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο σχέδια συνθηκών, ένα από τα οποία προβλέπει την αποτροπή της διεύρυνσης του NATO, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, και το δεύτερο τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας των δυτικών κοντά στα ρωσικά σύνορα.