Και μόνο στο άκουσμα της φράσης WeSolve μας έρχεται στο μυαλό κάτι ελπιδοφόρο, κάτι συλλογικό, κάτι ξεχωριστό. Και όχι άδικα, αφού, η μετάφρασή της στην ελληνικη γλώσσα θα μπορούσε να είναι: “Όλοι μαζί επιλύουμε”.
Μέσα ακριβώς από αυτήν την φράση, γεννιέται και ο στόχος του οργανισμού, η επίλυση προβλημάτων σύγχρονων και επίκαιρων, προβλημάτων κοινωνικών και συλλογικών, προβλημάτων που μας αφορούν όλους μας.
Η Μαρίλια και η Κλεονίκη είναι φοιτήτριες στη Νομική Σχολή Αθηνών και ενεργά μέλη του WeSolve. Από τα πρώτα κι όλας χρόνια της φοίτησής τους στη Νομική δραστηριοποιούνται ενεργά, διοργανώνοντας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού καινοτόμες, πρωτοποριακές και εποικοδομητικές εκδηλώσεις.
Θα μπορούσατε για αρχή να μας πείτε τι ακριβώς είναι το WeSolve και ποιος ο στόχος του;
Το WeSolve είναι ένα think tank, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές και νέους ανθρώπους. Ξεκίνησε τη λειτουργία του, με αφετηρία το ελληνικό πανεπιστήμιο και την καμπάνια Uniform (University + Reform), στοχεύοντας στον εντοπισμό των παθογενειών και των προβλημάτων του ελληνικού πανεπιστημίου και την αναμόρφωση του τελευταίου, ώστε να πλησιάσει και γιατί όχι, να ξεπεράσει τα διεθνή πρότυπα. Δεν αρκείται όμως μόνο σε αυτή τη θεωρητική προσέγγιση των πραγμάτων, αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας απτές, υλοποιήσιμες και πάνω από όλα ρεαλιστικές λύσεις. Διακρίνει ακριβώς αυτήν την ανάγκη, να απαλλαγούμε από την νοοτροπία του «λόγια δίχως πράξη» αναδομώντας ειλικρινά και ριζικά το ελληνικό πανεπιστήμιο με κύριο άξονα τις ανάγκες του φοιτητή.
Σήμερα, έχοντας περάσει 2 χρόνια υλοποιώντας δράσεις και διοργανώνοντας εκδηλώσεις για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον οργανισμό πιο πολύ στην κοινωνία και να δραστηριοποιηθούμε γύρω από πιο ευρείες ενότητες, με δυο νέα μεγάλα εγχειρήματα, την καμπάνια EquAll και την ομάδα WeSolve ProBono, για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.
Για ποιο λόγο βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων σας οι φοιτητές;
Ως νέοι είμαστε δραστήριοι, είμαστε οραματιστές, είμαστε ονειροπόλοι. Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, σε μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους, σε μια πολιτεία ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς. Και το κυριότερο, έχουμε όρεξη, χρόνο και ενέργεια να προσπαθήσουμε για αυτό. Έτσι λοιπόν, στο επίκεντρο των δράσεων του WeSolve, φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι κανένας άλλος, παρά οι φοιτητές!
Το WeSolve, είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο η ζωή του φοιτητή αποκτά νόημα, περιεχόμενο και δράση. Και αυτό γιατί ενθαρρύνει και στηρίζει τον ανοιχτό διάλογο και τη δημόσια συζήτηση, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εκφράσουν ελεύθερα τα οράματα τους και να ανταλλάξουν γόνιμες σκέψεις, φρέσκες ιδέες και συναισθήματα γεμάτα όνειρα και ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία. Χτυπά τον δογματισμό και καλλιεργεί την κοινωνική συνείδηση, την ενσυναίσθηση και την εθελοντική δράση. Είναι γεγονός ότι το WeSolve χωρίς τους φοιτητές του είναι σαν μια πόλη χωρίς ανθρώπους, όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης. Και αυτό γιατί το ίδιο το WeSolve είναι οι φοιτητές του!
Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «φοιτητής», οι περισσότεροι θεωρούν πως πρόκειται για τις πιο όμορφες και συναρπαστικές στιγμές της ζωής τους. Μέσα από την κοινωνική δραστηριοποίηση και την εθελοντική προσφορά, τα χρόνια αυτά πέρα από διασκεδαστικά αποκτούν νόημα και έχουν αντίκτυπο.
Σε ποια projects έχετε δραστηριοποιηθεί ως σήμερα και ποιοι οι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα;
Όπως είπαμε και προηγουμένως, η δράση μας ξεκίνησε από το ελληνικό πανεπιστήμιο και την καμπάνια UniForm. Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, όταν φοιτητές της Νομικής, του Πολιτικού και του Οικονομικού τμήματος του ΕΚΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν τις παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου σε τομείς όπως η Εστίαση, η Διαμονή και οι Εκπαιδευτικές Προοπτικές, ο Εθελοντισμός και η Εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, τα ΑμεΑ και η Προσβασιμότητα τους στο Πανεπιστήμιο, ο Περιβάλλων Χώρος και η Ασφάλεια και η Σύνδεση με την Αγορά Εργασίας, προτείνοντας καινοτόμες λύσεις.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των λύσεων που προτάθηκαν, και εν μέσω καραντίνας διοργανώθηκαν διαδικτυακά “Orientation days”, εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών της ΝΟΠΕ και επίλυσης των αποριών τους σχετικά με το πρόγραμμά σπουδών, τα ηλεκτρονικά μαθήματα, τις εγκαταστάσεις και παροχές της σχολής και γενικότερα τη νέα ιδιότητα του φοιτητή που επρόκειτο να αποκτήσουν. Ακολούθησαν τα “Career Days” όπου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τις μεθόδους σύνταξης ενός σωστού βιογραφικού, τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτά και την δημιουργία ενός προσεγμένου προφίλ στο LinkedIn.
Οι δύο βασικές ωστόσο δράσεις στις οποίες θα επικεντρωθούμε στο προσεχές διάστημα, είναι το WeSolve ProBono και η νέα μας καμπάνια, το EquAll.
Το WeSolve ProBono, από τη μία, αποσκοπεί στο να συνδέσει τη νομική θεωρία με την πρακτική του δικηγορικού επαγγέλματος, υπό το πρίσμα της κοινωνικής προσφοράς. Για πρώτη λοιπόν φορά, επιχειρούμε να εισάγουμε στην φοιτητική νομική κοινότητα της Ελλάδας την ιδέα της παροχής δωρεάν νομικών συμβουλών από φοιτητές σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία της Αθήνας. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική υπηρεσία παροχής νομικών συμβουλών από φοιτητές σε άτομα που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν τυπική νομική συμβουλευτική είτε επιθυμούν νομικές συμβουλές για ένα ζήτημα μικρής οικονομικής, κοινωνικής και νομικής σημασίας.
Το EquAll από την άλλη αποτελεί τη νέα μα καμπάνια, η οποία επικεντρώνεται στην Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελληνική Κοινωνία και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ.
Η καμπάνια εγκαινιάστηκε με την εκδήλωση με τίτλο «Χτίζοντας έναν κόσμο Προσβάσιμο για όλους» που έλαβε χώρα το Σάββατο 04 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο που ευγενικά μας παραχώρησε το OTEacademy, αναλύοντας αγενός την αναπηρία σε διάφορες εκφάσεις της κοινωνικής ζωής, όπως το πανεπιστήμιο, ο αθλητισμός, η επαγγελματική αποκατάσταση, αφετέρου την σημασία του εθελοντισμού και τα ψυχικά εφόδια ενός ατόμου με αναπηρία. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να αφυπνιστούν όσο περισσότερα άτομα μπορούν, υιοθετώντας στην ζωή τους τον εθελοντισμό ώστε να περάσουμε όλοι μαζί από την θεωρία στην πράξη. Το παρόν με την ομιλία τους έδώσαν εκπρόσωποι από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό χώρο και τον επαγγελματικό χώρο, τον χώρο του αθλητισμού και των επιχειρήσεων, καθώς και την κοινωνία εν γένει.
To EquAll πρεσβεύει πως όλοι είμαστε ίσοι, και ο καθένας είναι μοναδικός, πως όλοι θέλουν και όλοι μπορούν και στόχο έχει να περάσει από την θεωρία στην πράξη με την βοήθεια όλων. Για την υποστήριξη της καμπάνιας, δημιουργήθηκε ένα ειδικό Ταμείο Δωρεών. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δαπανηθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, είτε στον χώρο του πανεπιστημίου είτε σε δράσεις της ομάδας WeSolve για τον συγκεκριμένο σκοπό. Εάν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να συνδράμει στο έργο του WeSolve στον λογαριασμό https://gogetfunding.com/wesolve/. Καθένας μπορεί να συνεισφέρει με όποιο ποσό επιθυμεί.
Πιστεύουμε πως η αλλαγή που θέλουμε, θα έρθει μόνο εάν όλοι μαζί γίνουμε μέρος αυτής.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση;
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ανάγκες που επιβάλλουν την κινητοποίηση μας. Όμως, συχνά μπροστά σε αυτές αναζητούμε λύση, προσδοκώντας κάποιος άλλος να την επιχειρήσει. Ας μην προσδοκούμε άλλοι να αναλάβουν την ευθύνη. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι ο μόνος άλλος… είμαστε εμείς. Ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά, όλοι μαζί όμως θα καταφέρουμε αρκετά, ακόμη και τα… αυτονόητα. Στο WeSolve λοιπόν προσδοκούμε να φέρουμε την αλλαγή, να ενεργοποιήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους να λάβουν δράση, να “επιλύσουμε μαζί” τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να τη βοηθήσουμε να ξεπεράσει τις μακροχρόνιες παθογένειες της.