Ελλάδα

Panettone: Η πιο εύκολη συνταγή για το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων

Panettone: Το ιταλικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό των παιδικών μας χρόνων σε μια πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή του, που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας.

Το ιταλικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό των παιδικών μας χρόνων σε μια πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή του. Είναι το χριστουγεννιάτικο γλυκό Panettone που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι των Ιταλών τις γιορτινές μέρες και πλέον μια αγαπημένη και δικιά μας επιλογή για τα τραπεζωματά μας.

Τι υλικά θα χρειαστούμε για το γλυκό μας Panettone:

  • 350 γρ. αλεύρι δυνατό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό (χλιαρό)
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά (ολόκληρα)
  • Κρόκοι αυγών
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 120γρ. μείγματος κύβων γλασέ πορτοκάλι, σταφίδας και ξύσματος λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 40 γρ. κονιάκ ή ρούμι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι. Τρίβουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε στο νερό προσθέτοντας τη στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να διογκωθεί για 45 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, το κονιάκ και τους κύβους γλασέ πορτοκάλι, τις σταφίδες και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο. Πρέπει το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και κολλώδες. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο το ζυμάρι μας για 10 περίπου λεπτά και το τοποθετούμε σε δοχείο όταν δεν κολλάει πια στα χέρια και στον πάγκο. Σκεπάζουμε το δοχείο με πλαστικά ή με υγρό πανί και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του για 2 ώρες.

Πιέζουμε το ζυμάρι με τις γροθιές μας, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλη μια ώρα. Πιέζουμε πάλι το ζυμάρι με τις γροθιές μας. Το αναποδογυρίζουμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο μας. Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στο ζυμάρι μας. Ζυμώνουμε και πάλι για 2-3 λεπτά με αλευρωμένα χέρια.

Σφαιροποιούμε το ζυμάρι μας και το τοποθετούμε σε φόρμα πανετόνε ή σε στρογγυλή βουτυρωμένη φόρμα. Με κοφτερό μαχαίρι σταυρώνουμε το ζυμάρι μας, το σκεπάζουμε με υγρό πανί ή με πλαστικό και το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του. Προσοχή γιατί το πανί ή το πλαστικό δεν πρέπει να ακουμπήσει το ζυμάρι.

Θερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού. Στο κέντρο του σταυρού, βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Όταν το πανετόνε αρχίσει να ξανθαίνει, το αλείφουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 ˚C και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.

Βγάζουμε το panettοne απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 5 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα του. Το αφήνουμε να κρυώσει γερμένο στα πλάγια πάνω σε σχάρα.