“Καταιγίδα” κρουσμάτων αναμένουν τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί, με άλμα στη διασπορά, ενώ παράλληλα εκτιμούν πως το 10% των κρουσμάτων αφορά την μετάλλαξη Όμικρον.
«Δεν είναι σε 20 μέρες η πανδημία, θα έρθει πιο μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.590 κρούσματα.
Η Αττική κυριολεκτικά “βράζει”, με 3.433 κρούσματα να καταγράφονται εντός του Λεκανοπεδίου, σημειώνοντας αλματώδη αύξηση αφού σε μόλις τέσσερις ημέρες, από 2.264 που ήταν τα κρούσματα προστέθηκαν περισσότερες από 1.000 νέες μολύνσεις.
Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι νοτιοαφρικανοί ερευνητές, εκτιμούν ότι η Όμικρον, εκτός από την ήπια συμπτωματολογία, θα έχει φύγει από τη Νότιο Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με βάση τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται. Κάτι όμως, που δε σημαίνει ότι θα συμβεί και στη Ευρώπη, όπου αναμένεται τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι άλλωστε που φέρνουν μέτρα στην Ευρώπη, με τις χώρες την μια μετά την άλλη, να αυξάνουν τους περιορισμούς.
Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου
Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου στο pagenews.gr, αυτό που μένει να δούμε για να εξαχθούν όλα τα συμπεράσματα σε όλα τα επίπεδα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Δηλαδή η έκταση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θυμάτων, η τήρηση των μέτρων, σε υγειονομικό επίπεδο, η κοινωνική αποδοχή, η επιτυχία ή αποτυχία της εφαρμογής των νέων μέτρων. Κοντολογίς το αποτέλεσμα του Χριστουγεννιάτικου crash test.
Η επιστημονική επιτροπή και η κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το τριήμερο των Χριστουγέννων, θα καθοριστεί και το νέο πακέτο περιορισμών. Το δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν περιορισμοί και μάλιστα αυστηροί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σιγοψυθιρίζουν το γενικό lockdown. Λέξη απαγορευτική για τη κυβέρνηση, εύηχη σε αρκετούς επιστήμονες. Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση, θα επιδιώξει με όλους τους τρόπους να αποφύγει το γενικό «κλείσιμο». Και όχι μόνον για λόγους οικονομικούς.
Η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της. Αν δεν τα έχει ξεπεράσει. Ούτε οι πιθανές αντιδράσεις αποτελούν παράγοντα αποφάσεων για τη κυβέρνηση. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές «επιθυμίες». Ο γενικός περιορισμός δεν αποτελεί λύση και θα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες.