Το Buche de Noel δηλαδή Κορμός σοκολάτας, θεωρείται από τους Γάλλους το γλυκό των Χριστουγέννων που δεν λείπει από κανένα εορταστικό δείπνο. Μπορούμε βέβαια να το φτιάξουμε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, νιώσουμε υπογλυκαιμία καθώς είναι πολύ λαχταριστό και εύκολο.
Πρόκειται για τον γνωστό μας κορμό, στην χριστουγεννιάτικη εκδοχή του. Ένα λαχταριστό cake roll που είναι και πολύ οικονομικό με λίγα υλικά και μπορεί να φτιαχτεί και από παιδάκια.
Κορμός: Τα υλικά για το λαχταριστό cake roll
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κούπα κακάο σε σκόνη
- ½ κ.γ. baking powder
- 4 αυγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- 3 κ.σ. sour cream
- 500 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Λίγο αλάτι
- 1 κούπα + 300 ml κρέμα γάλακτος
- 250 γρ. κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C για 10 λεπτά. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα για κέικ και το βάζουμε στον φούρνο.
Χτυπάμε το αλεύρι, το κακάο, το baking power και λίγο αλάτι σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε την sour cream, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ασπράδια και χτυπάμε. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε να κρυώσει και αρχίζουμε να ρολάρουμε.
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, μια πρέζα αλάτι και 3 κ.σ. ζάχαρη μαζί και απλώνουμε πάνω στο κέικ.
Ρολάρουμε το κέικ ξανά, το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε 250 γρ. λιωμένη σοκολάτα και 1 κούπα κρέμα γάλακτος μέχρι να συνδυαστούν και να γίνουν γκανάς. Καλύπτουμε το κέικ με τη γκανάς για να μοιάζει με κορμό.