«Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα». Η φράση του Θεόδωρου Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας δεν είναι καμπανάκι κινδύνου. Είναι συναγερμός.
Όπως αναλύει με στοιχεία σε δημοσίευση του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».
Ο καθηγητής προειδοποιεί «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα». Στις δημοσιεύσεις του στο twitter αναδημοσιεύει πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης στις ΗΠΑ.
«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση και τήρηση μέτρων»
Απαντώντας στο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι η Όμικρον απαντάει ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».
Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας παροτρύνει όλο τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και προτείνει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να τηρούνται.
«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για λήψη μέτρων
Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει περισσότερα μέτρα – πλήν ενός καθολικού lockdown – εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και ανακοινώνοντας τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των γιορτών.
Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι πως θα δοθούν δυο επιπλέον self test ενόψει της Πρωτοχρονιάς (εκτός δηλαδή αυτών που έχουν ήδη δοθεί για τα Χριστούγεννα) ώστε όσοι θελήσουν να βγουν για να διασκεδάσουν, να έχουν κάνει τεστ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ρίχνει τη σκιά της σε όλη την Ευρώπη, ενώ τόνισε πως η κούραση από την παρατεινόμενη πανδημία δεν πρέπει να μας κάμψει. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός η καθυστέρηση της εξάπλωσης της Όμικρον, η οποία αναπόφευκτα θα κυριαρχήσει και αφετέρου η αξιοποίηση τους εργαλείου που είναι διαθέσιμο για τη θωράκιση του πληθυσμού με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σχέδιο δύο φάσεων
Το κυβερνητικό σχέδιο εδράζεται σε δύο φάσεις, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, την ασφάλεια όλων μας χωρίς να παγώσει η οικονομία. Έτσι, αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά self test σε όλους, τα οποία θα διαθέσει το κράτος δωρεάν σε συνδυασμό με τους διαγνωστικούς ελέγχους.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δέχτηκε εισηγήσεις για καθολικά ράπιντ τεστ σε χωρους διασκέδασης και εστίαση, ωστόσο ο πρωθυπουργός το θεώρησε άδικο για τους εμβολιασμένους και δύσκολο στην εφαρμογή του. Όπως τόνισε, προτίμησε να δείξει εμπιστοσύνη σε όλους, με την ισχυρή σύσταση για self test.
H δεύτερη φάση, πρόκειται να ξεδιπλωθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, με τη λήψη μέτρων όπως η τηλεργασία και αλλαγή στα ωράρια σε εστίαση και διασκέδαση, όχι όμως την αναστολή λειτουργίας των σχολείων. «Καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Εμβολιασμοί σε παιδιά, εμβολιασμοί στους πολίτες άνω των 60, ταξιδιωτικοί περιορισμοί, είναι η πρώτη δόση άμυνας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΥ: Ερχεται θύελλα λόγω Όμικρον
Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.
Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.
«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.