Κόσμος

Βέλγιο: Νέα περιοριστικά μέτρα από την Κυριακή

Βέλγιο: οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα 

Νέα περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή την προσεχή Κυριακή στο Βέλγιο, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον.

Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων πολιτισμού το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε  η Επιτροπή ειδικών.

Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα.

Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00.

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει από αυτή την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ertnews.gr. Στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι.

ΠΟΥ: Σε μερικές εβδομάδες θα ξέρουμε περισσότερα για την Όμικρον

Η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022 και τρεις με τέσσερις εβδομάδες χρειάζονται προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της COVID-19 που προκαλεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Ο Χανς Κλούγκε έχει προειδοποιήσει τις χώρες να ετοιμάζονται για “σημαντική αύξηση” των μολύνσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη γίνεται άλλη μια φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας», είπε ο Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, ο οποίος πρόσθεσε πως οι μολύνσεις είναι αυξημένες 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πως τώρα η Όμικρον παίρνει τα ηνία.

«Ναι, είμαι πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό», είπε. «Τα καλά νέα είναι… ξέρουμε τι να κάνουμε».

Ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση «εμβόλιο+», με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας, ενώ θα αποκλείονται οι «μη απαραίτητες» επαφές στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε.

Οι χώρες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα λοκντάουν θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους.

Ο Κλούγκε είπε πως δεν είναι σαφές πόσο κρατά η ανοσία μετά την τρίτη δόση. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου στους πιο ευάλωτους.