Πολιτισμός

Τέσσερα αμερικανικά μουσεία: Επιστρέφουν πάνω από 200 αρχαία αντικείμενα στην Ιταλία

Τέσσερα αμερικανικά μουσεία: Ένα σύνολο αρχαίων αντικειμένων σύνολο 200 που αποκαλούνται «κλεμμένα» επιστρέφονται στην πατρίδα τους την Ιταλία.

Τέσσερα αμερικανικά μουσεία, επέστρεψαν εκατοντάδες αρχαία ευρήματα στην Ιταλία μετά από σχετική απόφαση της εισαγγελίας του Μανχάταν. Μεταξύ αυτών, το Μουσείο Ελληνικής, Ετρουσκικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Fordham παρέδωσε περίπου εκατό αντικείμενα, από το μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες κατασχέθηκαν επτά αντικείμενα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ περισσότερες αρχαιότητες κατασχέθηκαν από μουσεία στο Σαν Αντόνιο και το Κλίβελαντ και από γκαλερί και σπίτια στη Νέα Υόρκη και το Λονγκ Άιλαντ.

Τέσσερα αμερικανικά μουσεία: Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από την Αμερική στην Ιταλία

Χωρίς φώτα και μεγάλο ντόρο έγινε η επιχείρηση της εισαγγελίας του Μανχάταν που οδήγησε σε έναν άνδρα τον Edoardo Almagià, έναν 70χρονο έμπορο αρχαιοτήτων με έδρα τη Ρώμη, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος  στην μεγάλη διακίνηση λαθραίων αντικειμένων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εκατόν πενήντα αντικείμενα που ανήκαν στον Almagià και άλλα πενήντα που συνδέονται με άλλους ύποπτους διακινητές, παραδόθηκαν στο ιταλικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με τους αξιωματούχους πρόκειται για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό αρχαιοτήτων από την Αμερική στην Ιταλία.

Περίτεχνα αγγεία, υδρίες, μαρμάρινες προτομές και κεραμικά ειδώλια που η αξία τους αγγίζει μέχρι και τα  10 εκατομμύρια δολάρια επί σειρά ετών παρουσιάζονταν σε περίοπτη θέση στις προθήκες των μουσείων και σε ιδιωτικές συλλογές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που η παρουσία τους ήταν απόδειξη εγκλημάτων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Μουσείο Ελληνικής, Ετρουσκικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Πανεπιστημίου Fordham παρέδωσε περίπου εκατό αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και αυτή την υδρία που απεικονίζει τα κατορθώματα του Ηρακλή.

Πουλήθηκαν  έργα τέχνης  από το 1980 έως το 2006

Ο Almagià λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της παραγραφής των εγκλημάτων του είχε δυσκολέψει τις ιταλικές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψή του αλλά όπως είπε ο Roberto Riccardi υπεύθυνος μιας ομάδας της αστυνομίας της Ιταλία που ασχολείται με την αρχαιοκαπηλία «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα επιστρέφουν και αποτελούν μέρος της πολιτισμικής μας ταυτότητας».

Οι ερευνητές είπαν ότι τα άτομα και τα ιδρύματα που κατείχαν τα αντικείμενα τα παρέδωσαν οικειοθελώς αφού ενημερώθηκαν για την εμπλοκή του Almagià. Οι περισσότεροι είχαν αγοράσει τα αντικείμενα από μεσάζοντες που τα είχαν προμηθευτεί από τον κ. Almagià, απόφοιτο του Πρίνστον που ζούσε στη Νέα Υόρκη, και πούλησαν έργα τέχνης εκεί, από το 1980 έως το 2006.