Πολιτική

Μηταράκης: Επιστρέφουν παράνομοι μετανάστες στο Μπαγκλαντές

Μηταράκης: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την επιστροφή παράνομων μετανατών στο Μπαγκλαντές.

Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε την επιστροφή παράνομων μεταναστών από το Μπαγκλαντές μετά από πέντε χρόνια παύσης. Ακόμη, έχει αναφέρει πως η Ελλάδα δεν βιώνει μεταναστευτική κρίση. Επίσης ο υπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Δευτέρας, η χώρα μας έχει κάνει 10.629 απελάσεις, εθελοντικές επιστροφές, μετεγκαταστάσεις, ενώ συγκεκριμένα με το Μπαγκλαντές η συνεργασία είναι πλέον καλύτερη.

“Η χώρα μας σεβόμενη το διεθνές δίκαιο θα ενισχύσει τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας”

«Είχε έρθει στην Ελλάδα φέτος ο υπουργός Μετανάστευσης του Μπαγκλαντές και τον Φεβρουάριο θα είμαι και εγώ εκεί. Είχαμε πέντε χρόνια να κάνουμε επιστροφές εκεί», είπε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως ξεκινήσαμε σήμερα με την Frontex σε συνεργασία με την Αυστρία την αποστολή 19 υπηκόων του Μπαγκλαντές και αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί.

Όπως είπε η χώρα μας σεβόμενη το διεθνές δίκαιο θα ενισχύσει τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Παράλληλα είπε πως από την συνεργασία με το Μπαγκλαντές θα δοθεί η ευκαιρία να υπάρξουν νόμιμοι οδοί έτσι ώστε πολίτες της χώρας αυτής να έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν εποχιακά.

“Όμως το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αφορά δυσανάλογα τις χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

«Η Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. υπουργός,. ανταποκρινόμενη με αυταπάρνηση στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας. Εκφράζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης καθώς και τις αξίες της χριστιανικής μας πίστης. Όμως το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αφορά δυσανάλογα τις χώρες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε μπορούν να απουσιάζουν νόμιμες οδοί, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο η ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια και να “επιβραβεύονται” όσοι εκμεταλλεύονται τον συνάνθρωπο».

Ο κ. Μηταράκης έκλεισε λέγοντας: «Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της συζήτησης σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναζητώντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις σε μια περίοδο που η ήπειρος δοκιμάζεται ξανά από φαινόμενα εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου».