Ο Άκης Σκέρτσος τοποθετήθηκε για την σφοδρή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την έρευνα που έκανε ο κ. Λύτρας με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Βλέποντας την κόντρα να συνεχίζεται, ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει πως μία μελέτη δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.
Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «Ήσσονος σημασίας» τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. «Έγινε πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη που δεν κομίζει κάτι νέο. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως γι αυτά τα θέματα, έχει λάβει πρωτοβουλίες και υλοποιεί πολιτικές που ενισχύουν το ΕΣΥ και προσπαθούν να θεραπεύσουν τα προβλήματα που εντοπίζει και η μελέτη.
“Το αν γνωρίζαμε την μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν γνωρίζαμε”
Προσθέτει δε ότι: “Τι εντοπίζει η μελέτη; Την πίεση του ΕΣΥ όταν υπάρχει φόρτος και την ανισότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας στο σχετικό ερώτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου.
«Το αν γνωρίζαμε την μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν γνωρίζαμε. Καθημερινά η κυβέρνηση λαμβάνει αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία. Τα μελετά και συζητά όλα. Μην διογκώνεται ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας», πρόσθεσε.
Η δήλωση Τσιόδρα
Μετά την σφοδρή πολιτική σύγκρουση που προκλήθηκε ο καθηγητής τοποθετήθηκε σχετικά με την μελέτη.
“Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.
Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.
Σωτήρης Τσιόδρας
Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας
Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων“