Πολιτική

Kίνημα Αλλαγής: Τι δείχνουν δυο δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Ανδρουλάκη

Κίνημα Αλλαγής: Το ενδιαφέρον των πολιτών για την εκλογική διαδικασία αποτυπώθηκε σε δύο έρευνες

Άνοδο για το Κίνημα Αλλαγής διαπιστώνουν δύο δημοσκοπήσεις μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ να αναρριχάται στο 13,5% (από 7,1% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας). Επιπλέον, στην αναγωγή προ της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε από 35,7% έως 40,7% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,7% έως 28,1% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ από 14,5% έως 11,1%. 

Από την άλλη, σύμφωνα με την Prorata, τo Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 11%. Σε αυτή την έρευνα, καταγράφεται μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση της τάξης του 70% ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο από το 6,5% της μέτρησης του Οκτωβρίου εκτοξεύεται σήμερα στο 11%. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η σημαντική αυτή μεταβολή συσχετίζεται με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι η γενικευμένη αίσθηση αναγέννησης του κόμματος με νέα, προσλαμβανόμενα ως άφθαρτα υλικά, αναμφίβολα θα του έδινε μία νέα δυναμική την επόμενη μέρα.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της MRB

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 51% (από 54,7% τον Ιούνιο του 2021) και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20,1% (από 18,7% τον Ιούνιο του 2021).

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,9%. Ακολουθούν «Αλλο κόμμα» με ποσοστό 9,7% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,3%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν» το 35,8% (39% Ιουν. 2021) δηλώνει ότι θα επιθυμούσε νίκη της ΝΔ και το 29,7% (31,1% Ιουν. 2021) θα επιθυμούσε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 35,8% απαντά η ΝΔ, το 29,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 23,6% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,2 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 39,8 % απαντά ΝΔ.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 41,1%, έναντι 29,8% του Αλέξη Τσίπρας, όταν ο «κανένας» συγκεντρώνει 24,4%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,4% ευνοϊκών απόψεων και 45% μη ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,7% ευνοϊκές γνώμες και 50% μη ευνοϊκές γνώμες, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30,4% ευνοϊκές γνώμες και μόλις 13,8% μη ευνοϊκές γνώμες.

Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 14,1% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 13,5% και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι τάσεις της MRB κατέγραψαν επίσης και τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τους Νίκο Δένδια και Κυριάκο Πιερρακάκη στις πρώτες θέσεις.

Οσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το 38,3% δηλώνει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός για όλους (27% Ιουν. 2021), το 22,7% να είναι υποχρεωτικός για εργαζόμενους στον τομέα υγείας και για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (20,6% Ιουν. 2021), το 12,7% στους εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, το 10,2% στους ιερείς και στους ανθρώπους που εμπλέκονται με τη λειτουργία της Εκκλησίας και το 10,1% στους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, το 32,7% (41,5% Ιουν. 2021) πιστεύει ότι οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικοί για κανέναν και καμία κατηγορία πολιτών. Στο ερώτημα, τέλος, «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», ποσοστό 45,2 % απαντά «πολύ» και «αρκετά». 

Τα υπόλοιπα ευρήματα της Prorata

Σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Δεκεμβρίου, τη τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία (33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν οριακές απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους ποσοστιαία απόσταση, η οποία ανιχνεύεται και αυτή τη φορά στο 8%. Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4.5%), της Ελληνικής Λύσης (3.5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%).

Παρά την σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πρόσληψη της πανδημίας, ως του σημαντικότερου ζητήματος που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα δεν ευνοεί το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι στη διαχείριση της περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους σταθερά πλέον εδώ και περίπου ένα χρόνο αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τέλος, στη μεγάλη εικόνα, τα αποτελέσματα σκιαγραφούν εντεινόμενες συνθήκες αρνητισμού στην κοινωνία, αποκαλύπτοντας μια εικόνα δυσαρέσκειας σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικά, τα συναισθήματα που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε σχέση με τα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι η «απογοήτευση» και ο «θυμός», με την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο να περιορίζεται ποσοστιαία οριακά πάνω από την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή στο 34%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο