Οικονομία Άποψη

Ελληνική οικονομία: Ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΚΤ και θωράκιση των ελληνικών ομολόγων

Ελληνική οικονομία: Σημαντικές εξελίξεις περιελάμβανε χθες Πέμπτη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η παύση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων το Μάρτιο.

Σημαντικές εξελίξεις περιελάμβανε χθες Πέμπτη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η παύση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων το Μάρτιο. Ειδική αναφορά όμως έγινε και για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς σε περίπτωση νέας πανδημίας ή επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης η ΕΚΤ θα στηρίξει την αγορά ομολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη δικαιοδοσία αυτή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για απόφαση που δείχνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της.

Από τη συνεδρίαση προέκυψαν κάποια βασικά συμπεράσματα όπως ότι η Ευρωτράπεζα επαναβεβαίωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα λήξει μεν τον προσεχή Μάρτιο, ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι θα παραμείνουν στο πρόγραμμα των επανεπενδύσεων, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια από τα αγορασμένα ομόλογα που λήγουν θα διοχετεύονται και πάλι σε ελληνικούς τίτλους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι, εφόσον οι οικονομικές αναταράξεις που προκαλεί ο κορωνοϊός συνεχιστούν, έχει τη δυνατότητα να είναι ευέλικτη στις επανεπενδύσεις της και να αγοράζει μεγαλύτερης αξίας ελληνικούς τίτλους από αυτούς που ωριμάζουν.

Η περίοδος των επανεπενδύσεων που κανονικά σχεδιαζόταν να λήξει στο τέλος του 2023 παρατάθηκε έως τουλάχιστον το τέλος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε καθεστώς υπόγειας ποσοτικής χαλάρωσης για περίπου μία ακόμα διετία στη χειρότερη περίπτωση, ενόσω συνεχίζεται η ταχεία ανάκαμψη από την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε ο ιός.

Αντέδρασαν θετικά τα ελληνικά ομόλογα στην απόφαση της ΕΚΤ

Θετικά αντέδρασαν τα ελληνικά ομόλογα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές τους μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας, καθ’ υπέρβαση του ορίου που θα ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες.

Ειδική αναφορά της Λαγκάρντ στην Ελλάδα και μήνυμα στήριξης για τα ομόλογα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

«Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, να υπάρχει δηλαδή ρήτρα για ένα συγκεκριμένο κράτος- μέλος. Και η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα στο Διοικητικό Συμβούλιο», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ σχετικά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, «παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε ξεκάθαρα σε κάθε αποστολή επιτήρησης που διεξάγεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει βελτιώσει την επενδυτική της βαθμίδα, δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο που προβλέπει το APP».

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό

Εκτός από τις αποφάσεις τη ΕΚΤ για τη συνέχιση, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, του προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι αναθεωρημένες προβλέψεις της κυρίως για τον πληθωρισμό επηρέασαν σημαντικά την κατεύθυνση της αγοράς.