Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 της κινεζικής κρατικής Sinopharm, της Johnson & Johnson, καθώς και το εμβόλιο Sputnik που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, βρέθηκαν να παράγουν ελάχιστα ή καθόλου αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον σε μια μελέτη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Humabs Biomed SA ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα έξι εμβολίων κατά της εξαιρετικά μολυσματικήςπαραλλαγής του Covid. Μόνο τρία από τα 13 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm εμφάνισαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον. Για το εμβόλιο της Johnson &Johnson αυτή η μέτρηση μειώθηκε σε ένα στα 12 δείγματα. Κανένα από τα 11 άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το Sputnik δεν δημιούργησε τέτοια αντισώματα.
Η μελέτη, η οποία είναι στο στάδιο της προδημοσίευσης και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί (peer review), διαπιστώνει ότι όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις Pfizer έχουν τα περισσότερα αντισώματα απέναντι στην Όμικρον. Τα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτό το υποσύνολο ατόμων μειώθηκαν κατά πέντε φορές, σε σύγκριση με 44 φορές για εκείνους που έλαβαν και τις δύο δόσεις της Pfizer, αλλά δεν είχαν ιστορικό μόλυνσης από Covid.
Η έρευνα, όπως αναφέρει το Bloomberg, υποδεικνύει ότι ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια παρέχουν μόνο μερική προστασία κατά της Όμικρον, κάτι που οδηγεί τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιταχύνουν τις εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω κύματα μετάδοσης του ιού και τα lockdown που καταστρέφουν την οικονομία.
Η νέα παραλλαγή, η οποία μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Δέλτα, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε περίπου 77 χώρες, σε λιγότερο από ένα μήνα από την πρώτη ανίχνευσή της στη νότια Αφρική.