Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα

Μελέτη Τσιόδρα: Αντικείμενο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης έγινε η μελέτη του επιδημιολόγου σχετικά με την θνητότητα εκτός των ΜΕΘ.

Πολιτική σύγκρουση άνευ προηγούμενου, ξέσπασε χθες με αφορμή την έκθεση του Σωτήρη Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα» και να κατηγορηθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως «χυδαίος λαϊκιστής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να σηκώσει τους τόνους και να κατηγορήσει τη κυβέρνηση και ευθέως τον πρωθυπουργό πως «και γνώριζε και απέκρυψε». Ουσιαστικά κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενώ «γνώριζε, άφησε απροστάτευτους τους έλληνες πολίτες, με συνέπεια τον μεγάλο αριθμό θανάτων». Βαριές εκφράσεις και λυσσώδεις αντιδράσεις, από τη πλευρά της αντιπολίτευσης. Ειδικά σε μια περίοδο που η μάχη απέναντι στην πανδημία απαιτεί νέες συμμαχίες και πολιτική συναίνεση.

Το μήνυμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

«Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή», δήλωσε εμφατικά, ο κ.Οικονόμου, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή που ο πόλεμος στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο μαινόταν, στις Βρυξέλλες, παρόντος του έλληνα πρωθυπουργού, δινόταν η μάχη για τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας πανδημίας και εμμέσως πλην σαφώς της αναγκαίας βοήθειας σε όλα τα μέτωπα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος όμως για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή».

Τι ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες

Όπως, σημείωναν και κυβερνητικοί παράγοντες «είναι διαφορετικό να λαμβάνεις υπόψη σου, τα επιστημονικά δεδομένα και είναι διαφορετικό να τα χρησιμοποιείς για να πετάξεις λάσπη στον ανεμιστήρα», υπενθυμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αναζήτησε και τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν προτάσεις διεξόδου «ακόμη και αν είναι διαφορετικές από τη ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική».

Ο Γιάννης Οικονόμου, μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Και την ίδια στιγμή, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «όταν είχε επισημανθεί αυτό, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη».