Κόσμος

Μπιλ Γκέιτς: «Δυστυχώς οι θεωρίες συνωμοσίας για μένα αποτρέπουν πολλούς από το να εμβολιαστούν»

Μπιλ Γκέιτς: «Θεωρίες συνωμοσίας που δυστυχώς με εμπλέκουν, περίμενα ως τώρα οι ρυθμοί εμβολιασμών να είναι πολύ υψηλότεροι».

Ο μεγιστάνας φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς που έχει χαρίσει από την περιουσία του εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων που θα βοηθήσουν την εξάλειψη της πανδημίας, αναγνωρίζει πως αυτές οι ανυπόστατες φήμες που τον εμπλέκουν αποτρέπουν πολλούς Αμερικανούς από το να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και να σταματήσει το μαύρο σύννεφο που έχει πέσει πάν από τον πλανήτη μας.

«Θεωρίες συνωμοσίας που δυστυχώς με εμπλέκουν» έχουν αντίκτυπο στους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, γράφει στο blog του, προσθέτοντας ότι περίμενε ως τώρα οι ρυθμοί εμβολιασμών να είναι πολύ υψηλότεροι. Έως σήμερα, μόλις το 61% του αμερικανικού πληθυσμού έχει κάνει και τις τρεις δόσεις.

Τον Απρίλιο εμβολιαζόσουν στην Νέα Υόρκη χωρίς ραντεβού παίρνοντας δώρο εισιτήρια για το μουσείο

Σε έρευνες, τουλάχιστον 83 χώρες έχουν υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το Our World in Data, χώρες σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική, παρότι στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλος αριθμός δόσεων – τον περασμένο Απρίλιο, μπορούσες να μπεις χωρίς να έχεις κλείσει ραντεβού στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και να εμβολιαστείς  με Moderna, δίνοντας σου δώρο εισιτήρια για το μουσείο.

Αυτή η στάση συνωμοσιολόγων και διστακτικών, «είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης δυσπιστίας απέναντι σε θεσμούς, και είναι ένα από τα θέματα που με ανησυχεί για το 2022», γράφει αναλυτικά  ο Γκέιτς.

Μπιλ Γκέιτς: «Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει στείρο»

Μια έρευνα που αναρτήθηκε τον Νοέμβριο από το ίδρυμα Kaiser Family, δείχνει πόσο σαρωτική είναι παραπληροφόρηση για τα εμβόλια: το 78% των ενήλικων Αμερικανών είτε πιστεύει σε κάποια από τις ψευδείς ειδήσεις για τους εμβολιασμούς, είτε δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο για το κατά πόσο αυτά τα fake news είναι αληθή ή ψευδή.

Ο Γκέιτς προτείνει πιο ευθείς κυβερνητικούς κανόνες για τα social media, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων και, ιδιαίτερα, πληροφοριών που μπορούν να βλάψουν την υγεία.

«Ένα βίντεο που ψευδώς ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε κάνουν στείρο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να κυκλοφορούν ευρέως κάτω από το προκάλυμμα της δήθεν είδησης», καταλήγει ο Γκέιτς.