Στα χρόνια της πανδημίας και της τηλεργασίας, ένα ατύχημα στο σπίτι θεωρήθηκε κανονικότατο εργατικό ατύχημα από γερμανικό δικαστήριο.
«Πρωταγωνιστής» της ιστορίας, ένας άνδρας που σηκώθηκε από το κρεβάτι του για να βαδίσει ως το γραφείο του σπιτιού του, λίγα μέτρα πιο πέρα, και να δουλέψει. Κατεβαίνοντας όμως την στριφογυριστή σκάλα που οδηγούσε από το υπνοδωμάτιο στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, ο υπάλληλος σκόνταψε και χτύπησε την μέση του στα σκαλοπάτια.
Μετά την εξέταση της πρωτοφανούς υπόθεσης, γερμανικό δικαστήριο έκρινε πως πρόκειται για εργατικό ατύχημα, αφού ο άνδρας επί της ουσίας όδευε προς την δουλειά του, και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την ασφάλεια που προβλέπεται για ατυχήματα στον χώρο εργασίας.
Το δικαστήριο σημείωσε στο σκεπτικό του πως ο εργαζόμενος συνήθως ξεκινούσε να εργάζεται «αμέσως, χωρίς να τρώει πρωινό». Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, η συγκεκριμένη συνήθεια αποδείχτηκε καθοριστική, καθώς αν κατευθυνόταν προς την κουζίνα για να φάει, το ατύχημά του ήταν πιθανό να θεωρηθεί ατύχημα στο σπίτι και σε αυτή την περίπτωση το αίτημα του άνδρα θα είχε απορριφθεί.
Η ασφάλεια του εργοδότη αρχικά αρνήθηκε να του καλύψει τα έξοδα για το ατύχημα και τα πρώτα δύο δικαστήρια είχαν «διαφωνήσει» για το κατά πόσο έπρεπε να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα το δρομολόγιο από το υπνοδωμάτιο στον υπολογιστή.
Το ανώτερο, ομοσπονδιακό δικαστήριο όμως έκρινε πως η πρώτη μετακίνηση από το κρεβάτι στο γραφείο του σπιτιού, έπρεπε να θεωρηθεί δρομολόγιο προς την δουλειά και να καλυφθεί ασφαλιστικά.
Από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν, δεν είναι σαφές αν ο υπάλληλος εργαζόταν από το σπίτι λόγω πανδημίας ή ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό. Ωστόσο το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η κάλυψη παρέχεται για όλες τις θέσεις τηλεργασίας στις οποίες οι υπολογιστές είναι σταθερά συνδεδεμένοι σε έναν χώρο, τοποθετημένοι εκεί από τους υπαλλήλους.
Τηλεργασία: Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να γυρίσουν στα γραφεία τους
Σύμφωνα με νέα έρευνα για λογαριασμό της Samsung, μόνο το 14% των Ευρωπαίων εργαζομένων επιθυμεί να επιστρέψει κανονικά στο γραφείο μετά την πανδημία covid-19, ενώ πάνω από τους μισούς εκτιμούν ότι έγιναν πιο παραγωγικοί χάρη στην τηλεργασία.
Σύμφωνα με την Eurostat, περίπου 12% των εργαζομένων στην ΕΕ εργάστηκε για ένα διάστημα από το σπίτι το 2020, ποσοστό υπερδιπλασιασμένο σε σχέση με το 5% πριν την πανδημία.
Τηλεργασία: Τι ισχύει στην Ελλάδα
Η τηλεργασία αυξάνεται και πάλι, μήνα με τον μήνα, στη χώρα μας, και εκτιμάται πως τον Νοέμβριο πάνω από 250.000 εργαζόμενοι (σε σύνολο περίπου 2,4 εκατομμυρίων) εργάστηκαν εξ αποστάσεως.
Πλέον, οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλλουν το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης σε τηλεργαζόμενους υπαλλήλους, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.
Το ελάχιστο ποσό που οφείλουν να καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες είναι 28 ευρώ, (13 ευρώ για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 10 ευρώ για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών και 5 ευρώ για την συντήρηση του εξοπλισμού. Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.