Σε μια συνάντηση για την «ασφάλεια» των Χριστουγέννων θα ‘έρθει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η κυβέρνηση θέλει να περάσει τον υγειονομικό κάβο των εορτών, εξαλείφοντας τα ρίσκα για οποιαδήποτε υποτροπή, με την εφαρμογή του σχεδίου «Χριστούγεννα με Ασφάλεια», με ευρεία επιτήρηση της συμμόρφωσης στα μέτρα αλλά και με εκτεταμένο testing στην κοινότητα.
Σε αυτό το φόντο και ενώ εδραιώνεται η εκτίμηση ότι, παρά την υφιστάμενη πίεση, εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και στους θανάτους, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα τετ-α-τετ που προηγείται της επικείμενης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός θα περάσει την πύλη της Μονής Πετράκη, συμμετέχοντας στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πέραν του συμβολισμού είναι και δηλωτική του κομβικού ρόλου που αποδίδεται στην Ιεραρχία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος ενόψει των εορτών.
Τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σε αμφότερες τις επαφές αναμένεται να διατρέξουν αναφορές για την εντατικοποίηση της στήριξης που παρέχει η Εκκλησία στη μάχη κατά της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός σταθερά έχει εκφράσει την εκτίμηση του στη συμβολή της Eκκλησίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η πανδημία, αναμένεται να δώσει έμφαση στα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.
Ο στόχος είναι διττός: από τη μια επιταθεί το εμβολιαστικό μήνυμα και να μεγεθυνθούν τα απτά αποτελέσματα στα ποσοστά που καταγράφονται στις τάξεις των ιερέων, των ψαλτών και των νεωκόρων. Για τους τελευταίους η κυβέρνηση επιθυμεί τη λήψη μέτρων ειδικά για τους φανατικούς και θα παρέχει για το λόγο αυτό οποιαδήποτε βοήθεια. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με ιερείς και μοναχούς οι οποίοι ακόμη και με sms και επιστολές προσπαθούν να αποτρέψουν από το να αποδεχτούν τα εμβόλια και τα μέτρα. Από την άλλη κεντρικό ζητούμενο ενόψει και της αύξησης της κίνησης που αναμένεται να καταγραφεί στους ιερούς ναούς, είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εισόδους. Παράλληλο καθήκον, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να αναχαιτιστεί η δράση των αρνητών.
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι με την παρουσία υψηλού συμβολισμού του πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα περάσουν σε τροχιά επίλυσης χρονίζοντα προβλήματα που έχουν σχέση με τον αριθμό θέσεων των κληρικών, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και την αξιοποίηση της περιουσίας.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα της πανδημίας και εν όψει των γιορτών με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει θετική τη μέχρι τώρα στάση της Συνόδου. Για το θέμα της συμπλήρωσης των οργανικών θέσεων των ιερέων έχει αποφασιστεί να προστεθούν σε αυτές 3.000 – 4.000 στις ήδη υπάρχουσες 6.000.Πρόκειται για θέσεις οι οποίες μισθοδοτούνται μεν από το κράτος, αλλά σε περίπτωση που ένας ιερέας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αυτές παραμένουν κενές. Η Σύνοδος έχει ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη οι θέσεις που μένουν κενές να αναπληρώνονται αμέσως, κάτι που φαίνεται πως έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση. Η Εκκλησία θέλει να φέρει προς συζήτηση και το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη τις οποίες εξετάζει ο κ.Ιερώνυμος με διακριτικότητα, καθώς ουσιαστικό λόγο έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως έχει έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραδώσει στον κ. Μητσοτάκη σχετικό υπόμνημα.