Ένα από τα σπουδαιότερα, από περιβαλλοντικής άποψης, νομοσχέδια εγκρίθηκε, επί της αρχής, από τη Βουλή. Η απολιγνιτοποίηση για την Ελλάδα είναι γεγονός. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των επιστημόνων αλλά και της ανάγκης να περάσει η χώρα, στην επόμενη ημέρα της πράσινης πολιτικής. Και εδώ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Γιατί αν το τέλος του λιγνίτη ήταν και αναγκαίο και σχεδόν, περιβαλλοντικά, υποχρεωτικό, η επόμενη ημέρα, θα είναι η κρισιμότερη για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που καλείται ουσιαστικά να σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι η καθολική ανάπτυξη της πράσινης πολιτικής. Δεν είχε άδικο ο Κωστής Χατζηδάκης όταν μιλούσε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της οικονομίας, υπό τη βάση της πράσινης ανάπτυξης. Ούτε ο Αδωνης Γεωργιάδης, όταν προχθές στη Βουλή, αναγνώριζε με νόημα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη μείωση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων κατά 50%. Όλοι αναγνώρισαν, εμμέσως πλην σαφώς, την ανάγκη της νέας εποχής. Σε αυτό που διαφώνησαν ήταν οι παράμετροι της προστασίας της ευρύτερης περιοχής, η ανεργία που μπορεί να προκύψει, η εξασφάλιση των νέων πράσινων επενδύσεων. Γιατί, επί της ουσίας, κανείς, δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει, πλέον, με σοβαρότητα υπέρ της χρήσης του λιγνίτη. Η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αλήθεια πως ήταν αναγκαία. Εξάλλου έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσελκύσει επενδύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας αλλά,κυρίως την απάντηση πράσινης επένδυσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Ήδη, λέγεται, πως υπάρχουν σχέδια και προτάσεις ενώ καλύπτεται η ενεργειακή ανάγκη της περιοχής, μέσω τηλεθέρμανσης.
Η επόμενη ημέρα
Το πρώτο βήμα έγινε, το πρόβλημα, όμως, δεν έχει βρει τη λύση του. Τα βήματα προς τη πράσινη ανάπτυξη δεν είναι αλματώδη. Και πως να είναι σε μια χώρα που μάθαμε να ζούμε με το ηλεκτρικό,ρεύμα και το,πετρέλαιο. Η κυβέρνηση, έχει ξεκαθαρίσει ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους πως σε όλα τα επίπεδα θα εφαρμόσει και τις υπογεγραμμένες συνθήκες με την Ευρώπη αλλά και τις ανάγκες της χώρας. Και αν οι επενδύσεις, δημιουργούν συνθήκες ριζικών αλλαγών, οι καθυστερήσεις θα προκαλέσουν ασφυξία. Και ενεργειακή και στις θέσεις εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται στην ευρύτερη οικονομική αλυσίδα. Η τηλεθέρμανση είναι πρόσκαιρη λύση. Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης-που είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην ιστορία της Ελλάδος-θα πρέπει να έχουν βάση τη πράσινη πολιτική. Διαφορετικά θα επιστρέψουμε στην εποχή του… ρεύματος. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος. Με σχέδιο, σεβασμό στους διαρκούς χάρτες και στο Κτηματολόγιο.
Ζούμε σε μια χώρα με άπλετο φως, πολύ νερό και ακόμη περισσότερο αέρα. Δηλαδή τεράστια πηγή εσόδων ΔΩΡΕΑΝ!!!!