Παράταση προκειμένου να πάρουν “ανάσα” χιλιάδες φορολογούμενοι σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Αυτές αναμένεται να ισχύουν έως και 15 Ιανουαρίου 2022 ενώ από 1 Ιανουαρίου θα τεθούν σε ισχύ και οι νέες αντικειμενικές.
Με την παράταση αναμένεται να πάρουν ανάσα χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές θα δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταβιβάσεων MyProperty, η οποία θα επιταχύνει τις συναλλαγές.
ΑΑΔΕ myproperty: Σε μόλις 15 λεπτά οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Μόλις 15 λεπτά θα χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας myProperty, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι αυτός είναι, κατά μέσο όρο, ο χρόνος, που χρειάστηκαν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ψηφιακές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
ΑΑΔΕ myproperty: Τα οφέλη από την πλατφόρμα
Το κέρδος από την ψηφιακή υποβολή είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης πριν την από την πανδημία και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας: Σύνταξη της δήλωσης στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, επίσκεψη του αγοραστή και του πωλητή στο γραφείο του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της δήλωσης και μετά επίσκεψη στη ΔΟΥ και αναμονή στην ουρά για την κατάθεση της.
Η λειτουργία του myProperty έρχεται σε μια περίοδο, όπου το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, εν μέσω πανδημίας, οι Εφορίες όλης της χώρας – που λειτουργούν με το μισό σχεδόν προσωπικό ημερησίως, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας – διεκπεραίωσαν ίδιο αριθμό δηλώσεων μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών, σε σχέση με το 2019 (περίπου 53.000)! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, με τις διαδικασίες, που θεσπίστηκαν μέσα στην πανδημία για την προστασία και διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο χρόνος διεκπεραίωσης ανά υπάλληλο μειώθηκε στο μισό.