Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για τις σχέσεις των δυο κρατών. Μια συνάντηση που όπως, σημειώνουν και διπλωματικές πηγές, αναμένεται να είναι εφ´ όλης της ύλης, με επίκεντρο τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και της ενεργειακής κρίσης.
Είναι σαφές πως οι δυο ηγέτες θα μιλήσουν εκτενώς και για θέματα διακρατικών συμφωνιών, όπως είναι εμπορικές, οικονομικές, τουριστικές συνεργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας και αυτό ανάμεσα σε δυο Ορθόδοξους λαούς με στενούς δεσμούς φιλίας, δημιουργεί εκ προοιμίου, θετικό κλίμα.
Είναι, η πρώτη φορά, που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον ισχυρό Προέδρο της Ρωσίας, μετά την εκλογή της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δυο ηγέτες πρόκειται να υιοθετήσουν ένα κοινό πρόγραμμα Δράσεων για τα έτη 2022-2024 που θα προσδιορίζει τους βασικούς άξονες συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.
Τα θέματα της ευρύτερης γεωπολιτικής αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης. Κυβερνητικοί παράγοντες υπενθύμιζαν πως η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε υπογραμμίσει κατά το παρελθόν ότι τα «προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Σημειωτέον, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκδηλώσει το προσωπικό του ενδιαφέρον να παρευρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά εξαιτίας της πανδημίας, το ταξίδι είχε ακυρωθεί. Η τελευταία συνάντηση των δυο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί το 2016, κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.