Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ολόκληρη τη ευρωζώνη. Πυξίδα για τις αποφάσεις αυτές θα αποτελέσουν οι εκτιμήσεις για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος όσο πάει και απομακρύνεται από το στόχο του 2%.
Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο που λήγει το πρόγραμμα πανδημίας, θα διπλασιάσει τις αγορές ομολόγων μέσω των άλλων προγραμμάτων που εφαρμόζει, στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, από 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Στα προγράμματα αυτά ωστόσο, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1246 δολάρια από τα 1,1285 δολάρια που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1256 δολάρια.
Ομόλογα: Σχέδιο έκδοσης 10-12 δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα το 2022
Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 εκδίδοντας νέο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και το πρώτο πράσινο ομόλογό της σύμφωνα με το Reuters. Τι συνέβη το 2021 Η Ελλάδα εξέδωσε πενταετή, 10 και 30ετή κρατικά ομόλογα φέτος, αντλώντας συνολικά περίπου 14 δισ. ευρώ και επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που ωθήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό χρέους του ΑΕΠ στο 197.1% έπειτα από την απότομη αύξησή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ενώ παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει το «μαξιλάρι».