Νέα δεδομένα δίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, για τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης Όμικρον επικαλούμενη μάλιστα Βρετανούς επιστήμονες.
Η επιστημονική ομάδα των Βρετανών διατείνεται ότι έχει ταυτοποιήσει μια νέα «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον, επειδή δεν ανιχνεύεται εύκολα από μοριακούς ελέγχους.
Η ύπουλη παραλλαγή, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες φέρει πολλές παραλλαγές, όπως και η Όμικρον, όμως το εν λόγω στέλεχος δεν έχει μια συγκεκριμένη γενετική οδηγία που επιτρέπει στα PCR τεστ να χρησιμοποιούνται ως μέσα εντοπισμού.
Οι ερευνητές, ωστόσο, εκτιμούν πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί εξίσου ταχύτατα όπως η μετάλλαξη της Μποτσουάνα.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα στα δείγμα που ελήφθησαν στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία και στον Καναδά και η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τους επιστήμονες να διαχωρίσουν την γενεαλογία της B.1.1.529, σε BA.1 (η μετάλλαξη Όμικρον που ξέρουμε) και σε BA.2 (νεότερη παραλλαγή).
Όπως αναφέρει ο Guardian σχεδόν τα μισά από τα μηχανήματα εργαστηριακών ελέγχων στη Βρετανία αναζητούν τρία γονίδια στον κορονοϊό ώστε να τον εντοπίσουν. Όμως η μετάλλαξη Όμικρον όπως και η Άλφα εμφανίζονται θετικές μόνο σε κάποια από αυτές και αυτό γιατί έχουν μια γενετική αλλαγή.
Προ ημερών η Όμικρον χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συνέχεια ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, εξήγησε πως πιθανότατα δεν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.
Πάντως σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια συμπτώματα, θυμίζοντας κρυολόγημα.