Ο Α Aντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτας Κακλαμάνης και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Δώρα Αυγέρη μίλησαν στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, όπου σχολίασαν τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως η υποχρεωτικό του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, τον αριθμό των ΜΕΘ και άλλα ζητήματα.
Ο κ. Κακλαμάνης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνω των 60 ετών: “Αν η συζήτηση που έγινε στη Βουλή γινόταν σήμερα υπό το φως των νέων γεγονότων το τι γίνεται και το σχεδιάζεται στην Ευρώπη θα ήταν θέλω να πιστεύω μέσα σε ένα άλλο κλίμα και ενδεχομένως να καταλήγαμε και σε μια συναινετική εν πολλοίς λύση από όλα τα κόμματα. Τώρα, τι μπορεί να έλεγε κάποιος από εμάς δεν έχει τόση σημασία διότι σας υπενθυμίζω εγώ ήμουν εξαρχής υπέρ αυτής της γραμμής. Εγώ δηλαδή αν κάνω κριτική στην κυβέρνηση μου είναι ότι κάλλιο αργά παρά ποτέ και από το καλοκαίρι τα έλεγα αυτά..”.
Παράλληλα δήλωσε: “Εγώ στήριξα από την πρώτη στιγμή την πρόταση του κ. Φίλη, το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ελεύθερης διακίνησης μετά από ένα διάστημα να συμπεριλαμβάνει και την τρίτη δόση. Νομίζω ότι θα υιοθετηθεί έστω και με μια καθυστέρηση και από την Ευρώπη. Για την Ελληνική Αστυνομία, έγινε ερώτηση στον κ. Θεοδωρικάκο για άλλα πράγματα της Αστυνομίας, τον παρακάλεσα από το βήμα της Βουλής να κάνει ενημέρωση στη Βουλή για το τι γίνεται στην Αστυνομία με τους εμβολιασμούς. Ο άνθρωπος με στοιχεία τι απέδειξε ότι το 80% των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εμβολιασμένοι συν όσοι είχανε νοσήσει..”.
Η κ. Αυγέρη σχετικά με το ίδιο ζήτημα σημείωσε: “Δεν μπορώ να αξιολογήσω τα στοιχεία μισής μέρας από τη στιγμή που κατατέθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία. Θα περιμένω να δω να αποδίδει πραγματικά το συγκεκριμένο μέτρο που αν με ρωτάτε εμένα προσωπικά θα σας έλεγα ότι και επιστημονικά και συνταγματικά είναι αμφισβητούμενο. Σέβομαι και την πολιτική και επιστημονική άποψη του προέδρου του κ. Κακλαμάνη ο οποίος έχει μια σταθερή θέση με τον εμβολιασμό και πως αυτός θα έπρεπε να οργανωθεί και να διεξαχθεί αλλά με όλο το σεβασμό κ. Κακλαμάνη δεν είναι η σταθερή θέση που είχε το κόμμα σας και η κυβέρνηση για το πως θα έπρεπε να γίνει αυτός ο εμβολιασμός…”.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα η κ. Αυγέρη απάντησε: “Η υποχρεωτικότητα ούτως ή άλλως με τη μορφή που εφαρμόζεται και στη χώρα μας δηλαδή της μη δυνατότητας πρόσβασης κάποιων ανθρώπων σε δημόσιους χώρους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο σε δημόσιους χώρους, σε χώρους εστίασης εφαρμόζεται. Ούτως ή άλλως για αυτό μιλάμε και για ένα δυσανάλογο μέτρο αυτό που υιοθετήθηκε με την ψήφιση της τροπολογίας…”.
Για τη μετάλλαξη Όμικρον: “Άρα δυστυχώς είναι η άσχημη πλευρά αυτού του οποίου σας είπα. Εγώ άκουσα και διάβασα ότι τα 79 κρούσματα της Ευρώπης έχουν νοσήσει ελαφριά, μέχρι στιγμής. Προς το παρών. Για αυτό και είπα μακάρι να πάμε έτσι με την Όμικρον. Γιατί αν δεν πάμε τότε επαναλαμβάνω ότι αυτή η κουβέντα και η αντιπαράθεση που έχω με τη Δώρα σχετικά με την υποχρεωτικότητα θα μας έχει ξεπεράσει εκ των πραγμάτων. Θα είναι υποχρεωτική η υποχρεωτικότητα για να δώσω έμφαση. Δεν θα κάνουμε κουβέντα επ’ αυτού. Καμία κουβέντα, ούτε εγώ ούτε η συνάδελφός μου από το ΣΥΡΙΖΑ..”.
“Είναι έξω από την κοινή λογική, έξω από τη δική μου λογική συνάδελφοί μου γιατροί να είναι αντιεμβολιαστές. Δίνω κάθε δικαιολογία αν θέλεις σε έναν γέροντα και μια γριούλα που είναι σε ένα χωριό και βλέπουν τον παπά τους μόνο και αυτός τους επηρεάζει. Αλλά σε γαιτρό; Αυτό που λέω ξέρω ότι θα δυσαρεστήσω συναδέλφους μου, το έχω κάνει ήδη και φίλους μου αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας γιατρός χρειάζεται ενημέρωση…”.
“Βλέπω πάρα πολύ φοβισμένο κόσμο, υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν μπορούν να εξαιρεθούν ενώ έχουν να προβάλλουν ένα ιατρικό λόγο για να το κάνουν. Γιατί στήθηκε πάρα πολύ γρήγορα αυτός ο μηχανισμός τα συμβούλια εξαιρέσεων. Οι προϋποθέσεις μέσα στον Αύγουστο δεν υπήρχε η δυνατότητα για να ελεγχθούν οι φάκελοι. Για παράδειγμα εγώ έχω κάνει ερώτηση στη Βουλή για την περίπτωση μιας κυρίας με πολύ μεγάλη αναπηρία στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης η οποία δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο και δεν έχει εξαιρεθεί και δεν έχει πόρους. Για αυτό λέω μην βάζουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους ανθρώπους. Άρα να ξαναδούμε το μέτρο της αναστολής..”
Η κυρία Αυγέρη ανέφερε: “ Μα τα μαθηματικά της Ελλάδος βγαίνουν αυτό σας λέω. Εάν όντως μπορούσαν να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι ΜΕΘ, εγώ έχω ένα ερώτημα. Αυτή τη στιγμή στα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης υπάρχουν κενές μονάδες εντατικής θεραπείας κενές ενώ υπάρχουν άνθρωποι 15 20 σε κάθε νοσοκομείο που είναι διασωληνωμένοι εκτός. Η κάτι γίνεται λάθος στη διαχείριση στο συντονισμό ή είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης κάποιοι να πεθαίνουν στα ράντζα..”.
Ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: “ Δεν γνωρίζω τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη εγώ πιστεύω αυτά που άκουσα από την κ. Αυγέρη. Στην Αθήνα όμως έχω να σας ενημερώσω για τα εξής μια ολόκληρη ιδιωτική κλινική και μάλιστα από τις καλές, ήταν πρώτα μαιευτήριο το οποίο έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε γενική κλινική, έχει παραχωρηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας…”.