Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους τρεις ακόμη κατηγορούμενοι στην υπόθεση του κυκλώματος των παράνομων ελληνοποιήσεων με πρωταγωνιστές επίορκους αστυνομικούς στη Δυτική Αττική.
Ο αδίστακτος εγκληματίας είναι ο 61χρονος «εγκέφαλο» που φέρεται από τις πράξεις του ότι αποφάσιζε μεθοδικά, σχεδίαζε λεπτομερώς, συντόνιζε την ομάδα και επόπτευε τη δράση της οργάνωσης μαζί με το θετό του γιο. Στην φυλακή οδηγείται και ο διοικητής τμήματος ασφαλείας στη Δυτική Αττική, ο οποίος φέρεται να είχε επικοινωνίες με τον αρχηγό του κυκλώματος και να συνεργάζονταν για την έκδοση των ταυτοτήτων.
Αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους
Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την ομολογία των πραξεών τους. Από τους συνολικά 20 κατηγορούμενους έξι οδηγήθηκαν στις φυλακές και οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για τις ειδεχθείς πράξεις τους.
Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Οι φωτογραφίες από το χρηματοκιβώτιο με τα 320,000 ευρώ
Από το 2013 δρούσε το κύκλωμα με τις πλαστές ταυτότητες και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία είχε αυστηρή ιεραρχική δομή. Μάλιστα εντύπωση προκαλούν οι φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές όπου φαίνεται το χρηματοκιβώτιο του διοικητή αστυνομικού γεμάτο από δεσμίδες από χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ συνολικής αξίας 320.000 ευρώ.
Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν -κυρίως στην Αττική- στις παράνομες ελληνοποιήσεις, μέσω της παράνομης έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων.
Σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, προχθές Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων τα δύο (2) ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, εννιά (9) αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε (5) ιδιώτες ως μέλη, καθώς και αλλοδαπός ως πελάτης του κυκλώματος.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.