Πολιτική

Υποχρεωτικότητα: Σε συνενόηση οι ευρωπαίοι ηγέτες – Τι συζητούν, τι αποφασίζουν

Ο ρόλος της Ελλάδας - Ενα βήμα πριν τη τελική απόφαση η Ευρώπη

Η Ελλάδα έλαβε σχεδόν πρώτη την απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και μάλιστα με οικονομική ποινή. Δεν ήταν μια απόφαση αβρόχοις ποσίν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο χρονικό διάστημα επικοινωνεί με τη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν αλλά και με το σύνολο των ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου. Οι αποφάσεις στις χώρες μέλη, δεν είναι πια αποκλειστικά και μόνον ευθύνη του κάθε κράτους μέλους. Η απόφαση της Ελλάδος ήταν, όπως σημειώνουν και ευρωπαίοι διπλωμάτες, το πρώτο βήμα για «ενισχυτικές» ανάλογες αποφάσεις και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Και η απόφαση για τη μείωση του χρονικού διαστήματος για την υπενθύμιση του εμβολίου συζητείται στους επιστημονικούς κύκλους εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συζήτηση στους ευρωπαίους επιδημιολόγους πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι όταν διέκριναν πως η ένταση της μεταδοτικότητας είναι ισχυρή και στους εμβολιασμένους, όταν είχαν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες από τη τελευταία δόση, που τα αντισώματα είχαν αρχίσει να μειώνονται. Ανάλογες σκέψεις υπήρξαν και στην ελληνική επιτροπή αλλά και στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα. Η Ευρώπη, βρίσκεται, πλέον ενώπιον του φάσματος του θανάτου. Η άρνηση εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών να εμβολιαστού ενισχύει το κίνδυνο της κατάρρευσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Του τουρισμού, της ελεύθερης διακίνησης πολιτών, της ενοποιημένης οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως, τυχαίο δεν είναι πως οι ευρωπαίοι ηγέτες συνομιλούν μεταξύ τους, καθορίζοντας και τα εθνικά τους βήματα, βλέποντας την εφαρμογή ανάλογων αποφάσεων των χωρών-μελών. Και ο  νέος καγκελάριος της Γερμανίας συνομιλεί με τη πρόεδρο της Επιτροπής, όπως και με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και με τον αυστριακό ομόλογο του ενώ παρακολουθεί τη πορεία των ελληνικών αποφάσεων. Σε μια ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική οικογένεια οι αποφάσεις είναι κοινές. Όπως και το σύνολο των ηγετών συνομιλούν με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Οι ελληνικές αποφάσεις

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα δείχνει πως σύντομα θα προχωρήσει σε μια γενίκευση της υποχρεωτικότητας πέραν του ηλικιακού μέτρου. Θεωρείται πλέον αναγκαίο να εμβολιαστούν επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή και επικοινωνία με χιλιάδες κόσμο. Ανάλογες αποφάσεις θα ληφθούν και στη Γερμανία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας. Η Όμικρον, αποτέλεσε το πιο ηχηρό κώδωνα για την επίσπευση των τελικών αποφάσεων.

Μια απόφαση που θα απελευθερώσει ουσιαστικά το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών αλλά και θα ενδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ τους. Σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί σε γραφειοκρατικό θεσμό.