Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος ENTERPRISE GREECE κ. Γιάννης Σμυρλής μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, τι περιλαμβάνει και τους βασικούς πυλώνες, ποιες παθογένειες του παρελθόντος επιλύονται, για τις εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις και τις στρατηγικές επενδύσεις κατά την περίοδο της πανδημίας.
Γιάννης Σμυρλής στο pagenews.gr: Για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας
Ο κ. Σμυρλής ερωτηθείς για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, τι περιλαμβάνει και τους βασικούς πυλώνες σημείωσε τα εξής: Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που εκπονείται από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών είναι ένας κοινός κορμός δράσεων της χώρας. Για πρώτη φορά και αυτό που αλλάζει η βασική αλλαγή είναι ότι δεν είναι ένα στρατηγικό σχέδιο ενός υπουργείου αλλά είναι το στρατηγικό σχέδιο όλης της ελληνικής οικονομίας και όλων των ελληνικών επιχειρήσεων. Εμείς συντονίζουμε όλες τις δράσεις και τις καταγράφουμε και τις βάζουμε σε ένα booklet, σε μια λίστα ανά χώρα προτεραιότητας όλων των παραγωγικών υπουργείων όλων των δημόσιων δηλαδή φορέων, οι οποίοι έχουν σχέση με την ελληνική εξωστρέφεια αλλά και όλων των φορέων των επιχειρήσεων…”.
Παράλληλα ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν τόσο δημόσιοι όσο και ιδιωτικοί φορείς “Έχουμε για πρώτη φορά ένα σχέδιο που αφορά όλους συμμετέχουν όλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και τελικά μπορούμε και κερδίζουμε πόρους, χρόνο και είμαστε πολύ καλύτερα συντονισμένοι και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ξέρουν ακριβώς μέσα σε μια χρονιά ποιες είναι οι βασικές δράσεις που θα κάνουν. Τα δύο βασικά νούμερα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας του 2021 είναι οι 38 χώρες στόχοι και 458 δράσεις οι οποίες μοιράζονται ανά κατηγορία προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών”.
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Τι περιλαμβάνει – Οι βασικοί πυλώνες
“Θέλαμε ένα μη παραγωγικό υπουργείο που να έχει σχέση με άλλες χώρες, να είναι το πρόσωπο της χώρας και άρα να μπορεί να συντονίζει τις δράσεις όλων των παραγωγικών υπουργείων από τη μια αλλά το δεύτερο και επίσης σημαντικό γιατί χρησιμοποιούμε το δίκτυο το γραφείο των εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο είναι μέσα στις πρεσβείες μας. Ποιο είναι το σημείο που μπορεί να πάει μια ξένη επιχείρηση για να έρθει στην Ελλάδα; Η πρεσβεία μας όπου υπάρχουν οι εμπορικοί μας οι οποίοι συνδέουν απευθείας μια επιχείρηση με την Enterprise Greece, η εταιρεία προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών της χώρας, η κρατική εταιρεία…”.
Ποιες παθογένειες του παρελθόντος επιλύονται με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας
Για τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και την επίλυσή τους ο κ Σμυρλής ανέφερε: “Οι παθογένειες οι οποίες αντιμετώπιζε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι δεν υπήρχε μια δομή η οποία να εξυπηρετεί την εξωστρέφεια, μια συνολική δομή. Έτσι δημιουργήσαμε στο υπουργείο Εξωτερικών με την οικονομική διπλωματία μια ενιαία δομή εξωστρέφειας. Γιατί έχει μέσα την Enterprise Greece που ήρθε από το υπουργείο Ανάπτυξης με μια ευέλικτη εταιρεία, είναι ένας εξωστρεφής οργανισμός ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη καλύτερα το δίκτυο των πρεσβειών μας ως αντένες και τελικά να δουλέψουμε με όρους αγοράς. Φέραμε όμως και τον Οργανισμό Ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων το οποίο είναι το άλλο μεγάλο εργαλείο που μεταρρυθμίζουμε τώρα έχει κατατεθεί στη Βουλή και είναι ο επόμενος οργανισμός που θα αλλάξουμε…”.
Γιάννης Σμυρλής στο pagenews.gr: Εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις
Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις:”Οι χώρες λειτουργούν με εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις και αυτό έρχεται και ωριμάζει τις σχέσεις, έτσι πλέον έχει λυθεί το πρόβλημα το να ασχολούμαστε μόνο με τις πολιτικές μας σχέσεις. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής το οποίο ξεκινά από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δένδια, τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια τον κ. Φραγκογιάννη και έτσι λειτουργεί ολοκληρωμένα η δομή και έτσι η χώρα μπορεί να στέκεται και οφείλει να στέκεται ως μια Δυτική χώρα που έχει συγκεκριμένους στόχους και προσανατολισμό”.
Γιάννης Σμυρλής στο pagenews.gr: Οι στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα
“Οι στρατηγικές επενδύσεις, οι fast track επενδύσεις δηλαδή στη χώρα γίνονται από την Enterprise Greece, διότι θέλουν την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων. Θα αναφέρω κάποια νούμερα από το 2015 έως το 2019 η χώρα είχε κάνει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στρατηγικές επενδύσεις. Μόνο το μισό του 2019 με την κυβέρνηση δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη κάναμε 1,2. Το 2020 κάναμε 2,8 δισεκατομμύρια, φέτος προβλέπεται το 2021 ότι θα κλείσουμε με πάνω από 3. Με λίγα λόγια έχουμε περάσει τα 7 δισεκατομμύρια στρατηγικών επενδύσεων σε δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας..”. δήλωσε ο κ. Σμυρλής για τις στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα.
“Όταν καταφέρνει η χώρα μας να κερδίσει τη στρατηγική επένδυση της Microsoft, της Pfizer, της Amazon, Cisco αυτό δείχνει κάτι. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται πλέον την Ελλάδα…” και επιπλέον πρόσθεσε “Η Ελλάδα πλέον είναι επενδυτικός προορισμός για τους εξής λόγους: πρώτον, είμαστε μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση η οποία κοιτάει το πως θα φέρει την επένδυση στην Ελλάδα, όχι το τι γίνεται και το τι δεν γίνεται. Το τι είναι καλό και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρει σοβαρούς επενδυτές στην Ελλάδα…”.
Στρατηγικές επενδύσεις και πανδημία
Ο κ. Σμυρλή για τις στρατηγικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είπε: “Μέσα στον κορωνοϊό οι στρατηγικές επενδύσεις έκαναν ρεκόρ το 2020, θα κάνουν νέο ρεκόρ το 2021 και αυτό συνέβη ότι οι στρατηγικές επενδύσεις δεν γίνονται σε μια μέρα. Είναι μεγάλες επενδύσεις που αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια και που τελικά δεν επηξρεάζονται από τον κορωνοϊό εάν φαίνεται ότι η χώρα έχει μια σοβαρή, σταθερή, φιλοεπενδυτική διακυβέρνηση και αυτό το αποδείξαμε και μέσα από στον κορωνοϊό. Η χώρα ανέβηκε σκαλοπάτια εκτίμησης των επενδυτών μέσα στον κορωνοϊό..”.
Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε και στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μέσω των επενδύσεων, για τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα οποία βοήθησαν και στην αύξηση των εξαγωγών, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη διαχείριση κρίσεων.