Οικονομία

Τουρκία: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία.

Μάλιστα, ο πληθωρισμός αυτός είναι υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Αυτό εξηγείται από τη βουτιά της τουρκικής λίρας όπου η αξία της έχει πέσει πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας  απέρριψε εκ νέου την όποια αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Τουρκίας.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από ‘σταθερές’ σε ‘αρνητικές’ τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Νέα πτώση μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών για την Τουρκική λίρα

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η Τουρκική λίρα μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Έλβαν. Αποτέλεσμα είναι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ΗΠΑ να διαμορφώνεται σήμερα στο 13,55, μια «ανάσα» από το ιστορικό υψηλό των 13,88 λιρών ανά δολάριο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον κ. Νουρεντίν Νεμπάτι. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν αύριο και οι αναλυτές εκτιμούν πως ο τιμάριθμος στην Τουρκία θα ξεπερνά το 20%.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Ο παραιτηθείς Λουτφί Έλβαν διαφωνούσε κάθετα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί ο Ερντογάν για να μειώσει τον πληθωρισμό, για την οποία προειδοποιούσε ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγόμενα αγαθά, ιδίως ενέργεια και πρώτες ύλες, σημαίνει ότι η κατάρρευση του νομίσματος μεταφράζεται γρήγορα σε υψηλότερες τιμές. Στη βάση αυτή αναλυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός είναι πλέον πιθανό να αυξηθεί στο 25% με 30% τους επόμενους δύο μήνες.