Κόσμος

ΠΟΥ: Καλεί σε υπογραφή μια παγκόσμιας συνθήκης για τις πανδημίες

Τι σημαίνει νομικά η συνθήκη που επιδιώκει ο Οργανισμός - Ποιες χώρες διαφωνούν

Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκαναν την Τετάρτη το πρώτο βήμα προς μια νομικά δεσμευτική συνθήκη με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας άμυνας κατά των πανδημιών.

Μια ειδική σύνοδος του ΠΟΥ συμφώνησε να συστήσει ένα διακυβερνητικό διαπραγματευτικό όργανο που θα συνεδριάσει το αργότερο τον Μάρτιο για να ξεκινήσει τη συζήτηση μιας διεθνούς συμφωνίας που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει μια πιο συνεκτική και δίκαιη απάντηση σε μελλοντικές πανδημίες. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ασκούν πιέσεις ώστε ο μηχανισμός αυτό να μην είναι νομικά δεσμευτικός για τα κράτη μέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης, χαιρέτισε την απόφαση ως ιστορική, χαρακτηρίζοντάς την «ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς για την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της υγείας για την προστασία όλων των ανθρώπων».

Η απόφαση σηματοδοτεί μόνο την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση ενώ αναμένονται επίπονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συναίνεσηςμεταξύ των 194 χωρών-μελών του WHO. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να παραδώσουν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών τους τον Μάιο του 2024.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των New York Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία πίεζαν επί μήνες για μια φιλόδοξη συνθήκη ή σύμβαση που θα έχει νομική ισχύ. Η ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα ταξιδιωτικών κανόνων και κλεισίματος συνόρων, σε βάρος κυρίως χωρών της Νότιας Αφρικής όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή, έχει αναζωπυρώσει την κριτική ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο ενεργούν με συνονθύλευμα μέτρων και μεροληπτικό τρόπο.