Η μήκους 1,7 μιλίου Λεωφόρος των Σφιγγών στο Λούξορ της Αιγύπτου, η οποία πλαισιώνεται από περισσότερα από 1.000 αγάλματα σφιγγών και κριών, άνοιξε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου επίσημα σε μια πολυτελή τελετή που διοργάνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Το μονοπάτι, θαμμένο κάτω από στρώματα άμμου για αιώνες, συνδέει τους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ στα ανατολικά της χώρας. Η Αίγυπτος γιόρτασε με πυροτεχνήματα.
Η εξωφρενική πορεία, στην οποία συμμετείχε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel-Fattah el-Sissi, επεκτάθηκε σε όλη την πόλη και περιελάμβανε συμμετέχοντες με φαραωνική ενδυμασία, μια συμφωνική ορχήστρα και βάρκες στο Νείλο.
Αίγυπτος: Ο Φαραώ ξεκίνησε τη λεωφόρο με τις σφίγγες
Ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Mansour Boraik λέει ότι ο Φαραώ Amenhotep III (ο οποίος βασίλεψε 1386-1349 π.Χ.) ξεκίνησε τη λεωφόρο με επένδυση της σφίγγας, ενώ πιστεύεται ότι η λεωφόρος ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία του βασιλιά Nectanebo I περίπου πριν από 2.400 χρόνια.
Η Λεωφόρος των Σφιγγών ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1949 κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήγαγε ο Zakaria Ghonaim μπροστά από τον ναό του Λούξορ. Μεταξύ 1958 και 1960, ο κορυφαίος Αιγύπτιος αρχαιολόγος Mohamed Abdel Kadir αποκάλυψε το πρώτο τμήμα της λεωφόρου κοντά στο ναό του Λούξορ.
Το εν εξελίξει έργο συντήρησης σταμάτησε ωστόσο το 2005 και, μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011, οι σκάψιμο ξανάρχισαν το 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al-Monitor, οι αιγυπτιακές αρχές αφαίρεσαν εκατοντάδες σπίτια και τζαμιά ως μέρος της γενικής επισκευής των 38 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την Αίγυπτο την επισκέφθηκαν φέτος 3,5 εκατομμύρια τουρίστες σε σύγκριση με το 2019 που ήταν μόλις 13 εκατομμύρια
Ο Μουσταφά αλ-Σαγιέρ, διευθυντής του συγκροτήματος του Ναού του Καρνάκ και γενικός επιβλέπων του έργου ανακαίνισης της Λεωφόρου των Σφιγγών, δήλωσε στον αιγυπτιακό Τύπο ότι η ανασκαφή «ανακάλυψε άλλα αντικείμενα… συμπεριλαμβανομένου ενός τοίχου που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο». Σύμφωνα με την εφημερίδα National, ολόκληρη η λεωφόρος και οι ναοί δίπλα θα είναι προσβάσιμα στο κοινό από αύριο.
Νωρίτερα φέτος, 22 βασιλικές αιγυπτιακές μούμιες—18 βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες—μεταφέρθηκαν στο Κάιρο ως μέρος μιας πολυτελούς παρέλασης που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Οι μούμιες, μαζί με 17 σαρκοφάγους (πέτρινα φέρετρα), έφυγαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ για να μεταφερθούν στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC), το οποίο τελικά άνοιξε στην περιοχή al-Fustat νότια του Καΐρου.
Η σημερινή τελετή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της πολιορκημένης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας στον απόηχο της κρίσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Arab News, περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Αίγυπτο πέρυσι σε σύγκριση με 13 εκατομμύρια το 2019. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που βρίσκεται κοντά στις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στα τέλη του 2022. Η Αίγυπτος θα αποκτήσει σύντομα και νέα τουριστική καμπάνια.