Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη μίλησε για την συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο, από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, να σταλεί ελληνική δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη στο newsbomb.gr και στην δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, ερωτηθείς για τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, εκτός φυσικά της αγοράς των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, τόνισε πως η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, θεωρείται δεδομένη και από τις δύο πλευρές.
“Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ”
«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί και ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, τότε οι γαλλικές δυνάμεις θα είναι εκεί, οφείλουν να είναι εκεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας.
Στο ερώτημα της Όλγας Τρέμη, αν για να είναι οι Γάλλοι εκεί, οφείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε. «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου, ξεκαθάρισε πως η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη συμμαχική σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Δείτε το trailer της εκπομπής
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μέσω ανάρτησης του στο Twitter αντέδρασε στην δήλωση του Υπουργού Αμύνης.
Συγκεκριμένα, στο tweet του ανέφερε: “Για πρώτη φορά μάχιμες ελληνικές δυνάμεις, χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού, εκτός γαλλικής επικράτειας κ Ευρώπης, ενώ γαλλικό ΥΠΕΞ κ ΥΠΑΜ ρητά δηλώνουν ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στη δική μας ΑΟΖ κ Υφαλοκρηπίδα.”