Πολιτική

Γιάννης Οικονόμου για μετάλλαξη Όμικρον: Αυστηρά μέτρα ελέγχου για όσους ταξιδέψουν στη χώρα μας

Γιάννης Οικονόμου για μετάλλαξη Όμικρον: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε εκτενώς στη μετάλλαξη Όμικρον ανακοινώσεις για την οποία έκανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε εκτενώς στη μετάλλαξη Όμικρον ανακοινώσεις για την οποία έκανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση και στη δημιουργία νέου αναπτυξιακού προτύπου καθώς και στη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και την Ελλάδα

Ο κ. Οικονόμου έκανε γνωστή τη θέση της χώρας σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως αποφασίστηκαν ήδη ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές.

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στο πεδίο των εμβολιασμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό πως αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.

Για τη δημιουργία νέου αναπτυξιακού προτύπου και την απολιγνιτοποίηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στη Κοζάνη με Υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την  προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Το Σχέδιο απολιγνιτοποίησης συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής  στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση αυτής καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα  ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο μετά τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών που υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου. Προβλέπει την επέκταση της διμερούς ενεργειακής  συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.