Κόσμος

Παραλλαγή Όμικρον: Φημολογείται πως προήλθε από φορέα του HIV

Παραλλαγή Όμικρον: Φημολογείται πως προήλθε από φορέα του HIV, επισήμανε ο Κάρστεν Βατσλ Γερμανός ανοσολόγος για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

H Παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα, επισήμανε ο Κάρστεν Βατσλ Γερμανός ανοσολόγος. Ο εκπληκτικά υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού ίσως σημαίνει πως προήλθε από ασθενή με HIV, εκτιμά ο κορυφαίος  ανοσολόγος.

Ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό. Μετά από ενδελεχές έρευνες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα για τη νέα Παραλλαγή Όμικρον.

Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα, τόνισε ο κ. Βατσλ

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει», συνέχισε.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, ο συνδυασμός των οποίων εντέλει δίνει πλεονέκτημα στον ιό, αποκάλυψε ο κορυφαίος ανοσολόγος.

Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, που πρωτοεμφανίστηκε στη περιοχή της Γουχάν στη Κίνα, η παραλλαγή Όμικρον έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταβολών πάνω από 30-μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα, ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τον κ. Βατσλ, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων.

Πρέπει να τους απομονώσουμε για να μην τις μεταδώσουν

Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν την εδική θεραπεία που χρειάζεται, στοιχείο το οποίο εξηγεί το γιατί τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι τόσο εξασθενημένα και δημιουργούν νέες μεταλλάξεις, ισχυρίστηκε ο Γερμανός ανοσολόγος.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.

«Διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», συμπλήρωσε.