Η Αννα Μαρία Βέλλη φιλοξενήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι του youtuber Konilo και μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη στο παρελθόν από πρώην σύντροφό της.
«Κατάλαβα ότι πρέπει να φύγω όταν κινδύνευσε σοβαρά η ζωή μου, όταν είπα ότι υπάρχει πιθανότητα να μην ανέπνεα μετά από αυτό που συνέβη. Εκεί κατάλαβα ότι είμαι σε μία τοξική, χειριστική σχέση και πρέπει να φύγω. Έφαγα ξύλο, κεφάλι στο πάτωμα, στα πλακάκια. Αν εγώ κάτσω και σου πω γιατί με έδειρε θα είναι σαν να δικαιολογώ την πράξη του. Η χειριστική σχέση είναι ότι σε πείθω ότι εσύ είσαι το πρόβλημα. Ενώ είχα πολλή αυτοπεποίθηση, έφτασα στο σημείο να μη θέλω να με δω στον καθρέφτη» είπε σοκάροντας η Άννα Μαρία Βέλλη.
«Ζούσα με έναν άνθρωπο και κατέληξα να τρώω ξύλο. Ο κόσμος έλεγε ότι θα με προωθήσει γιατί είναι διάσημος. Επέλεξα να μη μιλήσω όταν ήμουν σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, για να μην κακοποιηθεί η ψυχούλα μου. Ήταν πολύ δύσκολο να επανέλθω, να μη βλέπω εφιάλτες… Τη στιγμή που συνέβαινε έκανε χιούμορ για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω. Αν οι φίλοι του τον ξέκοβαν, ίσως να έπαιρνε ένα έξτρα μάθημα», είπε μεταξύ άλλων η Άννα Μαρία Βέλλη.
Η νομοθεσία στην χώρα μας για τη βία κατά των γυναικών
Ν. 4531/2018 | Νόμος για την καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών:
Πρόκειται για την ενσωμάτωση και κύρωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης-σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Χαρακτηριστικό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας.
Βασική της καινοτομία συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης υπό την ονομασία η GREVIO. Ως ανεξάρτητο όργανο συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.
Ακόμα, τροποποιήθηκαν διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να εναρμονιστούν με τη Σύμβαση, όπως η κατάργηση της διάταξης του ποινικού κώδικα που προέβλεπε την παύση της ποινικής δίωξης, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος.