Ο στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής Νίκος Λυγερός , μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στη Συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας και πως αλλάζει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Τι σημαίνει η Συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας – Πως επηρεάζεται η Ελλάδα;
Ερωτηθείς για τη συμφωνία Γαλλίας – Ιταλίας και πως επηρεάζεται η Ελλάδα ο κ. Λυγερός σχολίασε “Αυτή η συμφωνία είναι το ανάλογο από τη μεγάλη συμφωνία που είχε μεταξύ του Ντογκόν και Αντενάουερ με τη Γερμανία και τη Γαλλία άρα φαίνεται και ότι η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν μια άλλη βαρύτητα όσον αφορά το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσω του Μεσογειακού και αυτό συνδυάζεται με τα δεδομένα που έχουμε στη Γερμανία. Γιατί και ο Μακρόν είχε πολύ καλή σχέση με τη Μέρκελ ήξερε ακριβώς πως έπαιζε εδώ τώρα βλέπει ότι δεν υπάρχει πραγματικά μια συνέχεια η μια διάδοχη κατάσταση που να είναι ξεκάθαρη. Από την άλλη πλευρά να μην ξεχνάμε ότι ούτως ή άλλως η Γαλλία πάντα θεωρούσε ότι ήταν πολύ σημαντική η παρουσία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση…”.
Αναφορικά με το πως επηρεάζεται η Ελλάδα “Να πούμε την αλήθεια για εμάς σε ελληνικό επίπεδο μας συμφέρει πάρα πολύ να υπάρχει μια δυναμική συμμαχία από δύο χώρες που είναι ευρωμεσογειακές γιατί έχουν και τα δύο στοιχεία γιατί πάει προς την πλευρά μας και βλέπουμε ότι όντως ο Ντράγκι θέλει να παίξει ένα ρόλο πιο γεωπολιτικό και όχι μόνο τοπικό εννοώ μόνο Ιταλικό και αυτό εμάς μας συμφέρει γιατί βέβαια θέλει να πει ότι η εμβέλεια της Μεσογείου είναι πιο μεγάλη εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου” δήλωσε ο κ. Λυγερός.
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Τι αλλάζει με τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία – Η στάση των ΗΠΑ για τον NordStream 2
Για αυτό το ζήτημα ο κ. Λυγερός απάντησε: “Για να είμαστε ξεκάθαροι, μεγάλες αλλαγές ποτέ δεν περιμένουμε από τη Γερμανία είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σταθερό, απλώς πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο σταθερό αλλά συγκλίνει προς την ίδια κατεύθυνση αυτή είναι προβλεπόμενη και βλέπουμε ότι συνεχίζει το ίδιο παίγνιο με συνέπεια αυτό το παίγνιο δεν είναι κάτι που ευχαριστεί την Αμερική και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι όταν πάμε στο διακομματικό στην Αμερική θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι απαραίτητες και θέλει να πει ότι όλοι συμφωνούν και συνήθως όταν όλοι συμφωνούν στην Αμερική συνήθως έχουν δίκιο. Γιατί δεν είναι καθόλου κομματικό το πλαίσιο και νομίζω ότι θα πρέπει να το έχει υπόψιν της και η Γερμανία γιατί θα δεχθεί πιέσεις πάνω σε αυτό και επειδή δεν βλέπουμε προς το παρόν μια φυσιογνωμία που να είναι ανάλογη από τη Μέρκελ, για να μην ξεχνάμε ότι ζήσαμε 16 χρόνια δεν είναι και λίγο….”.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα πιέσουν τη Γερμανία και άλλα “επαμφοτερίζοντα κράτη” να πάρουν καθαρή θέση
“Σε αυτό ναι. Γιατί παίζει σε διπλό ταμπλό και με το θέμα του NordStream αλλά και με τις επαφές με τη Ρωσία αλλά λόγω του ηπειρωτικού άξονα, να μην το ξεχνάμε αυτό. Είμαστε πάντα σε μια γενική θεώρηση των πραγμάτων. Εδώ όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από την πλευρά του ΝΑΤΟ σε σχέση με το τι κάνει ο Πούτιν όχι μόνο στον Εύξεινο Πόντο, γενικότερα βέβαια βάζω μέσα και την Ουκρανία, ότι προσπαθεί κάθε φορά να παρουσιάσει ο Πούτιν ότι εμείς οι Νατοϊκοί πάμε και κάνουμε επεκτάσεις ερχόμαστε στην περιοχή ενώ ξέρουμε ότι είναι ένα πλαίσιο εντελώς στημένο προπαγάνδας. Είναι καθαρά υβριδικός πόλεμος όσον αφορά την παραπληροφόρηση πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στο τι ακούμε και πως το ερμηνεύουμε…”.
Η κρίση στην Ουκρανία και η θέση της Ελλάδας
“Είμαστε γενικά θα μπορούσαμε να πούμε φιλορωσικοί στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να πεις ότι είμαστε εντελώς ουδέτεροι ή εναντίον αλλά βέβαια εδώ είναι και το παράδοξο της τοποθέτησης της Ελλάδος είναι η ίδια. Είναι πιο πολύ η Ελλάδα που αγαπάει τη Ρωσία παρά η Ρωσία την Ελλάδα. Αυτό θα ήταν καλό να ενσωματωθεί και στις σκέψεις μερικών αλλιώς οι αναλύσεις τους θα είναι λανθασμένες…” τόνισε μεταξύ άλλων ο στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής.
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Η περίπλοκη σχέση Ελλάδας – Ρωσίας
“Όταν πάμε στα επίσημα στις συμμαχίες εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε ότι να ναι και εδώ υπάρχει ένα στρατηγικό βάθος που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και βλέπουμε ότι η σκέψη μας και λόγω ελληνισμού να μην ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε της θάλασσας και το ευρωατλαντικό είναι κάτι που μας πάει και το βλέπουμε πολύ καλά. Εμείς είμαστε της θάλασσας, η Ρωσία δεν είναι τέτοιου τύπου. Το κοινό στοιχείο μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας δεν είναι μικρό το θέμα του ηπειρωτικού το έχει λίγο η Γαλλία αλλά παίζει και αυτή με τη θάλασσα όχι τόσο όσο η Αγγλία…” δήλωσε για τις σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας ο κ. Λυγερός.
Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν
“Εγώ θα έλεγα ότι έχει μια οικονομική λογική η οποία μπορεί να είναι ανορθόδοξη, να χαμηλώσει πολύ τα επιτόκια βέβαια αυτό πιέζει και την Τουρκική λίρα η οποία έχει ήδη καταρρεύσει αλλά ο στόχος που έχει είναι έχοντας ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο και έχοντας βγάλει εύκολο χρήμα θα βοηθήσει πολύ τις κατασκευές και από την άλλη πλευρά επειδή έχουμε μια πολύ χαμηλή λίρα θα ενισχύσει βέβαια και τον τουρισμό…”.