Ελλάδα

Ζαφειρόπουλος: «Η παραλλαγή από την Μποτσουάνα μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια»

Ζαφειρόπουλος: Ο Καθηγητής μίλησε σχετικά με το κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να ανταποκριθεί κόντρα στην παραλλαγή από την Μποτσουάνα.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος μίλησε σχετικά με το κατά πόσο θα λειτουργούν τα εμβόλια κόντρα στην παραλλαγή από την Μποτσουάνα. Την ίδια ώρα από τα συνολικά 6.602 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.754 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.204 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως μπορεί να μοιάζει με υπεραντίδραση η κινητοποίηση των χωρών να βάλουν φρένο στην μετάλλαξη που έρχεται από την Μποτσουάνα, ωστόσο όταν ξεκίνησε η εξάπλωση των άλλων μεταλλάξεων η αντίδραση ήταν ήπια και αργοπορημένη.

«Μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια & τα μονοκλωνικά αντισώματα»

«Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει μεταλλαγές που είναι πολύ ανησυχητικές γιατί αλλάζει σε περιοχές κρίσιμες για τον ιό, τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μπορούν να αχρηστευτούν πριν καν τα χρησιμοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Η περιοχή που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εμβολίων είναι το γονίδιο S του αρχικού στελέχους. Αυτή η ακίδα πλέον έχει 32 νέες μεταλλάξεις. Είναι φοβερός αυτός ο αριθμός μέσα σε ένα στέλεχος. Ο κάθε ιός έχει το δικό του ρυθμό μετάλλαξης. όσο επιτρέπουμε να διασπείρεται, εισάγει μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του» συμπλήρωσε.

«Ο ιός όσο του επιτρέπεται να πολλαπλασιάζεται αλλάζει συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο τη στιγμή που έχουμε τα εργαλεία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αστραπιαία. Έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί όλοι καθολικά στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό στις πιο φτωχές χώρες. Δυστυχώς, αναλωνόμαστε στη διαμάχη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και ο ιός μας απειλεί συνεχώς, δεν έχουμε ξεφύγει» κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Πότε θα ξέρουμε με σιγουριά;

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» μέχρι να γίνουν κατανοητές οι πιθανές επιπτώσεις της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, η Pfizer και η BioNTech διαβεβαίωσαν ότι θα έχουν «το πολύ σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών που θα δείξουν αν η παραλλαγή μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Διαβεβαίωσαν ακόμα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί μπορούν να τροποποιήσουν το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 σε λιγότερο από έξι εβδομάδες.