Ο κορωνοϊός επεκτείνεται συνεχώς στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν νέα μέτρα. Την ίδια ώρα την Τετάρτη από τα συνολικά 7.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.826 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.200 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, από την μία η Κυβέρνηση αποκλείει το lockdown, ενώ από την άλλη η λύση αυτή αρχίζει να προτείνεται απο μερικούς από τους επιστήμονες. Σε ότι αφορά την επίταξη των ιδιωτών γιατρών συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.
Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
Ακόμη τρεις περιοχές της χώρας μπαίνουν αυτή την εβδομάδα στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ μία περιφέρεια περνάει από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο πορτοκαλί. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι αυτή την εβδομάδα, τρεις περιοχές της χώρας εμφάνισαν καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και κατεβαίνουν επίπεδο.
Από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο)
- Γρεβενά
- Άρτα
- Αιτωλοακαρνανία
Από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)
- Χανιά
Οι περιοχές που κατεβαίνουν επίπεδο
Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο) πήγε στο επίπεδο 4 (κόκκινο)
- Μεσσηνία
Από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)
- Θεσπρωτία
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι: Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Εβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα Αιτωλοακαρνανία.
Βασιλακόπουλος: Έτσι θα τελειώναμε με την πανδημία σε ένα μήνα
«Δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής αναφορικά με τον κοροναϊό, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου lockdown όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» εξήγησε.
Δήλωσε μάλιστα πως αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε έναν μήνα θα τελειώναμε με τον κοροναϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια συναίνεση». «Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…) Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνα καις κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε και άλλο κοροναϊό και τώρα έχουμε άλλο».
«Έγιναν σε έναν μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες. Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ». «Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο αλλά τα rapid test είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε», τόνισε ο καθηγητής.
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα κρούσματα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να αποδειχτεί εάν θα «κλειδώσει» η σταθεροποίηση της επιδημικής καμπύλης, έστω και σε υψηλά επίπεδα.
Τα σενάρια είναι δύο: Το καλό είναι στις αρχές Δεκεμβρίου να διαφανεί σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ η άσχημη εξέλιξη είναι να καταγραφεί εκτόνωση του κύματος στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, «ακόμη και στο καλό σενάριο η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ θα καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αρα θα δούμε μέσα στα Χριστούγεννα την καμπύλη των διασωληνώσεων και των θανάτων να επιπεδώνεται», διευκρινίζει ο καθηγητής.
Οι εκτιμήσεις αυτές μεταφράζονται σε τριψήφιο αριθμό καθημερινών απωλειών, με τον ίδιο να περιγράφει μια «βαριά» καθημερινότητα. «Χωρίς το εμβόλιο όμως», όπως τονίζει, «θα μετρούσαμε 200-300 νεκρούς ανά 24ωρο» Ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.
«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».
Βατόπουλος: Δεν αποκλείεται lockdown
Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων είναι πιθανό να χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος για να αποφύγουμε το lockdown πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Η «κόκκινη γραμμή» για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο εξήγησε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση στο σύστημα υγείας, για παράδειγμα αν δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να νοσηλευτούν άνθρωποι.
Για τα Χριστούγεννα
Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολα τα Χριστούγεννα που έρχονται και επισήμανε ότι όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας ως οργανωμένη κοινωνία. Όπως είπε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς.
Ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε πως όσο υπάρχει αριθμός ανθρώπων που είναι ευάλωτοι στον ιό και όσο έχουμε ανεμβολίαστους, τόσο τα κρούσματα αυξάνονται.
Πότε θα έχουμε την κορύφωση του τωρινού κύματος
Ερωτηθείς για την κορύφωση του κύματος, εξήγησε, πως ένα κύμα κρατάει δύο με τρεις μήνες και πως αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα. Ο ίδιος εκτιμά πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει. Ωστόσο, σημείωσε πως πάντα ο ιός μας εκπλήσσει αλλάζοντας την συμπεριφορά του.
Για τις εκτιμήσεις συναδέλφων του ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 11.000 στην κορύφωση της πανδημίας, σχολίασε ότι ο ίδιος αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις και ότι πιστεύει πως εξαρτάται και από την συμπεριφορά του καθενός.